Prepoli: Kosovo će biti balkanski Brazil

Kosovo zna organizirati i igrati lopte, rekao je Arsim Prepoli (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Muhamed Bikić

Priština, Kosovo će pamtiti 3. maj 2016. godine. Fudbalski savez Kosova je tog dana na Kongresu u Budimpešti  postao 55. članica UEFA-e. Kako je saopćeno, 28 saveza je glasalo za prijem Kosova, 24 protiv, a dva glasa su bila nevažeća. Nakon ove odluke, Fudbalski savez Kosova će vjerovatno biti primljen i u FIFA-u na kongresu koji će se održati 13. maja u Mexico Cityju, tako da se očekuje da reprezentacija Kosova učestvuje i u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji.

Ko i drugi, Srbija protivnik na terenu

Nakon ove informacije kontaktirali smo Arsima Prepolija, nekadašnjeg fudbalera Prištine, Visočke Bosne, Željezničara…  

„Poslije nezavisnosti republike Kosovo, ovo je najbitni dan za sve sportaše, pogotovo fudbalera na Kosovu. Bili smo nepravedno izolirani. No, uvijek dođe do pravde i zasluženo smo postali član UEFA-e, a uskoro i FIFA-e“, kaže Arsim Prepoli, koji je pored na kosovskim i bosanskohercegovačkim, bio prisutan i na austrijskim, slovenačkim, makedonskim i iranskim fudbalskim travnjacima.

Uoči glasanja, švicarska delegacije je navodno tražila tajno glasanje, dok se predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić pozvao na član 5. statuta UEFA-e koji navodi da države članice ove organizacije mogu biti samo one koje su priznate kao samostalne članice UN-a. Karadžić je također insistirao na tome da je u pitanju „politički prijedlog“, te da „fudbal ne smije da pređe liniju granica bilo koje države“.

„Istina, bilo je saveza protiv nas, ali mi se opet zahvaljujemo svima. Ne želimo  da pokvarimo odnose ni sa kojim savezom, jer mi hoćemo da igramo fudbal, da naša djeca igraju lopte kao sva ostala djeca ovog svjeta. Srbiju, kao i ostale reprezentacije, gledati ćemo samo ko protivnika na terenu, što igraju jedne protiv druge“, kazao je Prepoli.

U drugim reprezentacijama 50 igrača

Dakle, na prostorima bivše Jugoslavije, igrat će još jedna reprezentacija. Sedma po redu, uz Sloveniju, Hrvatsku, Bosni u Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju.  

„Svi znamo da reprezentacije sa prostora bivse Juge igraju dobar fudbal, ali mi moramo mijenjati mentalitet Balkana. Kosova će biti jedna jaka reprezentacija što ćemo i pokazati da i mi znamo igrati lopte“, navodi Arsim Prepoli.

I na kraju mnoge ljubitelje fudbala na ovim prostorima, ali i šire zanima sa kakvim igračkim kadrom će raspolagati reprezentacija Kosova.

„Mi imamo preko 50 igača što igraju sa druge reprezentacije, kao što su Shaqiri, Cana, Dzaka, Jonuzaj, Behrami… Ako svi oni budu igrali za reprezentaciju Kosova, uz još mnoge talentirane širom evrope, bit ćemo Brazil Balkana. U svakom slučaju, pred nama je puno posla i rada, jer moramo dokazati svima onima koji nisu vjerovali u nas da možemo danas biti član UEFA-e, a sutra FIFA-e. Zapamtite dobro, Kosovo zna organizirati i igrati lopte“, rekao je za Al Jazeeru iz Prištine Arsim Prepoli, nekadašnji fudbaler, a danas stručni komentator na kosovskim televizijama.

Izvor: Al Jazeera