Presretnuti razgovori ostaju dokazi protiv Šarića

Po šest spojenih optužnica ukupno je optuženo 37 članova Šarićeve grupe (Reuters)

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu odbilo je prigovore odbrane optuženog Darka Šarića da iz dokaza tužilaštva izuzme presretnute telefonske razgovore i odlučilo da glavni pretres bude nastavljen 28. aprila, saopšteno je iz ovog Suda.

Dvosatnom diskusijom o tome mogu li presretnuti telefonski razgovori između saradnika Darka Šarića, optuženog za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, biti upotrijebljeni kao dokaz, a zatim i preslušavanjem nekolicine tih razgovora, u utorak je nastavljeno suđenje Šariću i pripadnicima njegove grupe.

Odbrana optuženih prozvala je tužilaštvo da telefonske razgovore njihovih klijenata tumači po slobodnom nahođenju, te su ponovili kako su ti razgovori nelegalno dobijeni.

Advokati odbrane pozvali su Sud da „ne nasjeda na trikove tužilaštva, jer susret i automobili nemaju veze sa drogom“.

Predsjednik Sudskog vijeća Siniša Petrović ocijenio je da nema nikakvih pravnih prepreka u izlaganju dokaza tužilaštva, dodavši da se „ne može podvući linija između analize dokaza i konkretnih dokaza“.

Iako je odbrana optuženih insistirala da presretnuta komunikacija treba biti izuzeta iz dokaza, ipak se pristupilo preslušavanju telefonskih razgovora.

Dio optuženih u bijegu

Po šest spojenih optužnica ukupno je optuženo 37 članova Šarićeve grupe, optuženih za šverc kokaina, pa su na optuženičkoj klupi, osim Šarića, još i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stanojković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

Svjedoci saradnici u tom postupku su Radan Adamović, Nebojša Joksović i Draško Vuković. Oni nisu izuzeti iz optužnice, iako im se na kraju procesa ne izriče kazna, kao „nagrada“ za saradnju u rasvjetljavanju krivičnih djela.

Ostali optuženi su u bijegu i za njima je raspisana Interpolova potjernica.

Nastavak suđenja najavljen je za 28. april.

U drugom postupku, koji se nastavlja u maju, Šariću se sudi za pranje 22 miliona eura.

Šarić je prilikom prvog pojavljivanja pred sudom 24. marta rekao da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, niti po jednoj tački, kao i da zaplijenjena droga nije njegova. Tada nije želio detaljno iznositi odbranu.

Izvor: Agencije