Oglasi

Presuda Čačiću stigla na zagrebački sud

Čačić, prema pravomoćnoj presudi mađarskog suda, u zatvoru mora odslužiti polovicu dosuđene kazne.
Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio a u kojoj su poginule dvije osobeAl Jazeera

Na zagrebački Županijski sud u četvrtak je iz Mađarske stigao sudski spis s presudom kojom je bivši prvi potpredsjednik hrvatske Vlade Radimir Čačić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog prometne nesreće koju je prije tri godine skrivio u toj zemlji, a u kojoj su poginule dvije osobe.

"Sud je zaprimio spis koji će preuzeti tročlano izvanraspravno vijeće koje će odlučiti o kazni", potvrdio je za Hinu glasnogovornik zagrebačkoga Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je kako je još prerano govoriti o tome kad će izvanraspravno vijeće donijeti odluku te je objasnio da vijeće nije vezano određenim rokom.

Sjednica vijeća nije javna a na njoj se neće raspravljati o krivnji, činjeničnom opisu djela i pravnoj kvalifikaciji iz mađarske presude, nego samo o kazni i je li ona u skladu s hrvatskim zakonima i sudskom praksom, javlja Hina. 

Nije konačna odluka

Odluka vijeća nije konačna jer se nezadovoljna stranka još može žaliti Vrhovnom sudu RH.

Čačić, prema pravomoćnoj presudi mađarskog suda, u zatvoru mora odslužiti polovicu dosuđene kazne.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda kaznu ne može povećati, ali je može smanjiti ili zamijeniti uvjetnom. No, s obzirom na to da je Mađarska dala samo prethodnu suglasnost, a ne i potpunu suglasnost za Čačićevo izdržavanje kazne u Hrvatskoj, ona ima konačnu riječ pa predmet, to jest suglasnost, može povući ako ne bude zadovoljna odlukom zagrebačkog suda. U tom bi slučaju bivši prvi potpredsjednik vlade kaznu ipak služio u susjednoj zemlji.

Hrvatska s Mađarskom nema bilateralni ugovor o saradnji u izvršavanju zatvorskih kazni, ali mogućnost da zatvorsku kaznu služi u Hrvatskoj Čačiću dopušta Konvencija Vijeća Evrope o transferu osuđenih osoba.

Saglasnost za služenje u Hrvatskoj

Čačić je u novembru prošle godine to i zatražio, a Mađarska je krajem decembra dala prethodnu saglasnost da kaznu može odslužiti u Hrvatskoj.

Županijski sud u mađarskom gradu Kapošvaru osudio je 14. novembra 2012. Radimira Čačića na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 8. januara 2010. u Mađarskoj poginule dvije osobe.

Nakon objave presude Čačić je dao ostavku na dužnost prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.