Presuda Headleyu početkom januara

Headley je prvobitno optužen za planiranje napada na danski dnevnik Jyllands Posten (AP)

Amerikancu pakistanskog porijekla Davidu Colemanu Headleyu, koji je priznao krivicu da je provjeravao mete pred napad u Mumbaiju 2008. godine, presuda će biti izrečena 17. januara.

Headley je priznao krivicu pred Sudom u Chicagu 2010. godine.

On je prvobitno negirao optužbe, ali je potom promijenio iskaz kako bi izbjegao smrtnu kaznu ili isporučenje u Indiju, Pakistan ili Dansku.

Optuženi se suočava s doživotnom robijom, bez šanse za uslovni izlazak iz zatvora.

U napadima na Mumbai ubijeno je 166 osoba, među kojima i devet napadača.

Prenos informacija

Headley je rođen u Pakistanu, ali ima i američko državljanstvo. On je u nekoliko navrata odlazio u Indiju i Dansku, gdje je, prema sudskim podacima, prenosio informacije unutar pakistanske militantne organizacije Lashkar-e-Taiba.

Izricanje presude nekadašnjem Headleyevom prijatelju Tahawwuru Raniju, koji je osuđen za pomaganje Lashkar-e-Taibi okrivljenoj za napade u Mumbaiju, zakazano je za 15. januar.

Headleya su u oktobru uhapsili agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) dok je pokušavao ući u avion za Philadelphiju.

On je, navodno, Tužilaštvu rekao da je radio za Lashkar-e-Taibu od 2002. godine.

Prvobitno je optužen za planiranje napada na danski dnevnik Jyllands Posten, koji je izazvao nezadovoljstvo među muslimanima objavljivanjem karikatura poslanika Muhammeda.

Jedini preživjeli učesnik terorističkih napada na Mumbai 2008. godine Mohammed Ajmal Kasab pogubljen je početkom novembra u zatvoru u Indiji.

Izvor: Agencije