Presuda Mladiću glavna tema medija u regiji

Beogradski dnevni listovi na naslovnim stranicama objavili su izvještaje o presudi Ratku Mladiću (Al Jazeera)

Beogradski dnevni listovi naslovne strane izdanja za četvrtak, 23. novembar, posvetili su presudi Haškog tribunala kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, kao i osipanju Pokreta slobodnih građana (PSG) Saše Jankovića.

Svi listovi u svojim izveštajima prenose detalje presude, navodeći da je Mladić osuđen za genocid u Srebrenici, kao i za progon civila, zločine protiv čovečnosti, deportacije, terorisanje civila u Sarajevu i otmicu posmatrača iz Ujedinjenih nacija, ali ne i za genocid nad Bošnjacima u šest opština Bosne i Hercegovine.

Tako dnevni list Blic, pod naslovom “Doživotni zatvor Mladiću za genocid u Srebrenici”, na dve strane izveštava o, kako navode, poslednjoj presudi Haškog tribunala, uz reakcije predsednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, ministra u Vladi Srbije Rasima Ljajića, kao i glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca.

Kriv Mladić, a ne srpski narod

Na naslovnoj strani Danasa dominira tekst pod naslovom “Krivica je Mladićeva, a ne srpskog naroda”, citat koji je izvučen iz Bramercove izjave.

Sem izjava glavnog haškog tužioca i zvaničnika Srbije, prenete su i izjave zvaničnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali i stavovi predsednice Udruženja “Majke Srebrenice i Žepe” Munire Subašić, koja najavljuje tužbu protiv Srbije i Republike Srpske, i bivšeg predsednika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića, koji izjavu predsednika Srbije o presudi ocenjuje kao napredak.

Večernje novosti, Kurir i Informer u glavni naslov izvukli su izjave Ratka Mladića posle presude.

Večernje novosti objavljuju, kako navode, ekskluzivnu izjavu osuđenog nakon izricanja presude: “Boriću se dok sam živ da se ukinu ove nametnute laži i otkrije prava istina o borbi Srba. Ovo je bilo samo prvo poluvreme.”

Ovaj list prenosi i izjavu advokata Gorana Petronijevića, koji tvrdi da sistem odgovornosti poznat pod nazivom “udruženi zločinački poduhvat” više ne postoji u zakonodavstvu nijedne države na svetu s obzirom na to da je i Velika Britanija, od koje je preuzet, prošle godine odustala od njegove primene.

Novosti, koje su ovoj temi posvetile prvih šest strana, objavljuju i kratke reportaže iz sela Lazarevo u Srbiji, gde se Mladić skrivao i gde je uhvaćen, i Božanovića kod Kalinovika u Bosni i Hercegovini, Mladićevog rodnog mesta, navodeći da su meštani ogorčeni ishodom procesa.

Vika i psovke u sudnici

Kurir opisuje da je Mladić vikao i psovao u sudnici, te da je iz nje izbačen, a u tekstu se postavlja pitanje ko će odgovarati za srpske žrtve, uz podsećanje da je Haški tribunal oslobodio hrvatskog generala Antu Gotovinu, oficira Armije Republike bosne i Hercegovine Nasera Orića, kao i jednog od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja, koji su bili optuženi za zločine nad srpskim civilima.

Sem izveštaja o presudi, Politika donosi i tekst o reakcijama u Bosni i Hercegovini od svog dopisnika iz Banjaluke pod naslovom “Za Srbe u RS Ratko Mladić heroj, Bošnjaci žale što nije osuđen po svih 11 tačaka optužnice”.

Presuda Mladiću dominantna je i u bosanskohercegovačkim medijima.

Tako, recimo, glavni naslov u sarajevskom Oslobođenju glasi “Mladić je kriv, a heroji su žrtve i preživjeli”.

Tekst na naslovnoj strani počinje izjavom Emira Suljagića, koji je preživio srebrenički genocid. Suljagić kaže da je veoma bitno što je Mladić osuđen na doživotni zatvor, te da je kazna bar na nekom nivou primerena zločinima za koje je Mladić osuđen.

Gorčina zbog oslobađajuće presude za Prijedor

Oslobođenje prenosi i izjavu predsednika Udruženja logoraša “Prijedor '92” Mirsada Duratovića, koji navodi da, iako je bilo “ljudski nadati se da će (Mladić) biti osuđen za genocid u Prijedoru, šanse su bile male nakon što je Haški tribunal odbio da masovnu grobnicu u Tomašici, najveću otkrivenu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, prihvati kao dokaz u suđenju prvom predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću”.

“Međutim, obrazloženje Vijeća da nije bilo dovoljno žrtava kako bi se dokazao genocid ostavlja dodatnu gorčinu, tim više jer Konvencija o kažnjavanju genocida kao relevantan faktor ne uzima broj žrtava nego namjeru. A u Prijedoru je ubijeno više od tri hiljade civila, Bošnjaka i Hrvata, protjerano je preko 95 posto nesrpskog stanovništva, uništeni svi vjerski i kulturni objekti dva naroda”, ističe Duratović za Oslobođenje.

Dnevni avaz bavi se presudom Mladiću na osam strana, a temu broja naslovio je “Kasapinu doživotna”.

List prenosi izjave brojnih domaćih i stranih zvaničnika, među kojima i dvojice bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Volfganga Petriča i Pedija Ešdauna.

Petrič podseća da je nailazio na otpor u međunarodnoj zajednici kada je doneo odluku o formiranju Memorijalnog centra u Potočarima i napominje da se Srebrenica više ne sme ponoviti.

Ešdaun ističe da je pravda zadovoljena i izražava nadu da će presuda doprineti razumevanju ljudi u Bosni i Hercegovini.

Orić: ‘Mladić da odgovara i pred svojim narodom’

Avaz prenosi i izjavu Nasera Orića, koga naziva ratnim herojem odbrane Srebrenice, a koji tvrdi da bi Mladić trebalo da odgovara i pred svojim narodom, jer je odgovoran za smrt vojnika Vojske RS-a, koje je lično vodio u smrt.

Ovaj list objavljuje i reportažu iz Lovačkog doma u Sokocu, gde su pristalice Mladića pratile izricanje presude uz, kako navode, meze i rakiju.

I banjalučke Nezavisne novine najviše pažnje posvetile su ovoj temi, citirajući na naslovnoj strani Ratka Mladića iz sudnice (“Laž, laž, sve pročitano je laž”) i njegovog sina Darka (“Ovo nije pravda, ovo je NATO sud”).

Presudi Mladiću posvećeno je dosta prostora i u hrvatskim medijima.

Tako Jutarnji list na prvoj strani donosi naslov “Napokon osuđen… ali bez šefova iz Beograda”.

Na narednim stranicama konstatuje se da je iz presuda Mladiću i Radovanu Karadžiću nestala odgovornost zvaničnog Beograda, uz fotografiju aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, snimljenu pre desetak godina, kada je kao funkcioner Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po Beogradu lepio plakate sa natpisom “Bulevar Ratka Mladića” preko table sa nazivom ulice ubijenog srpskog premijera  Zorana Đinđića.

U Hrvatskoj razočarani što nije osuđen za zločine u Škabrnji

List citira i opozicionog političara iz Novog Sada Nenada Čanka, koji tvrdi da su se planovi kovali u prestonici Srbije, a ne na Palama.

Ovaj list konstatuje i da su mnogi u Hrvatskoj razočarani što Mladić nije osuđen i za zločine u zaleđu Zadra i Šibenika, pre svega u Škabrnji.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih portala Index.hr analizira ponašanje bivšeg komandanta Vojske RS-a tokom izricanja presude, uz naslov “Ratko Mladić ostao je đubre do kraja”.

U tekstu se konstatuje da je Mladić propustio šansu da u sudnici ukaže poštovanje prema sudu, da se prikaže kao “normalno ljudsko biće”.  

Izvor: Al Jazeera