Presuda Mladiću krajem novembra, čeka je u pritvoru

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Ratka Mladića (AP)

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će prvostepenu presudu optuženiku za ratne zločine i genocid Ratku Mladiću krajem novembra ove godine, a dotad ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog liječenja, saopćeno je iz Haga.

Prošle sedmice Sudsko vijeće donijelo je odluku kojom je odbilo pustiti Mladića na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer nije uvjereno da će se vratiti i pored garancija Vlade Rusije da će se vratiti, prenosi Tanjug.

U saopćenju Tribunala navodi se da je Sudsko vijeće u odluci podsjetilo da se Mladić nije dobrovoljno predao Tribunalu već da je izbjegavao hapšenje 16 godina uprkos narušenom zdravstvenom stanju.

‘Procjenjivan godinama’

Osim toga, Sudsko vijeće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicinski specijalisti, u skladu s međunarodnim standardima, te da “ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje neriješen”.

U odluci je Sudsko vijeće primijetilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine.

Nasuprot tome, prema medicinskim izvještajima Sekretarijata i nezavisnih specijalista, koje je imenovalo Sudsko vijeće, Mladić je “viđan” i procjenjivan godinama.

Zbog toga Sudsko vijeće smatra da su ti izvještaji pouzdaniji, navodi se u saopćenju i podsjeća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozvolu Sudskog vijeća da mu se omogući liječenje u Rusiji, jer mu se, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru te da je to jedini razuman i human način koji može osigurati da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Optužen za genocid

Zahtjev su potkrijepili medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama Ambasade Rusije u Holandiji da će Moskva poštivati sve uvjete koje u slučaju odobrenja liječenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantirana lična sigurnost.

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen je u Srbiji i izručen Tribunalu u maju 2011. godine.

Suđenje mu je počelo u maju 2012, a okončano u decembru prošle godine.

Tužilaštvo zatražilo doživotni zatvor

Prvostepena presuda trebala bi mu biti izrečena do novembra 2017, a čeka je u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je kaznu doživotnog zatvora za Mladića.

“Bilo kakva kazna manja od maksimalno predviđene zakonom, a to je kazna doživotnog zatvora, bila bi uvreda i živim i mrtvim žrtvama, kao i udar pravdi”, rekao je u decembru prošle godine Alan Tieger, tužilac Međunarodnog krivičnog sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Izvor: Agencije