Presuda po tužbi Majki Srebrenice za 90 dana

U Hagu je u ponedjeljak počeo sudski proces koji su majke i udovice žrtava genocida u Srebrenici pokrenule protiv Vlade Holandije zbog činjenice da nije zaštitila njihove sinove i muževe 1995. godine, a prvo ročište trajalo je četiri sata.

Udruženje – pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ tužbu na 300 stranica podnijelo je u junu 2007. godine u kojoj traži da Holandija odgovara zato što nije spriječila genocid u toj zaštićenoj enklavi UN-a.

Predsjednica ovog udruženja Munira Subašić izjavila je za agenciju Fena da bi presuda prema ovoj tužbi trebala biti za tri mjeseca, odnosno 15. jula.

„Naši advokati su iznijeli danas dokaze, branioci države Holandije, također, a u ime žrtava genocida govorila sam 20 minuta o svemu što sam preživjela i što i danas preživljavamo“, kazala je.

Izrazila je bojazan da odluka suda ne bude politički uvjetovana budući da, ukoliko odluka bude protiv Holandije, druge države neće dati svoje vojnike da budu u misijama u nekim državama. No, mišljenja je da, ukoliko bude pravde, presuda će biti u korist majki Srebrenice.

Protesti pred Tribunalom

Kazala je da je 18 predstavnika iz BiH pred Haškim tribunalom gdje su organizirale protest, a pridružili su im se i članovi nekih udruženja i nevladinih organizacija iz Švicarske, Njemačke i Holandije, sve s ciljem da ukažu na to da se onakav zločin nije trebao dogoditi.

Najavila je da će se predstavnici iz BiH danas susresti s glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom, a sutra bi trebao biti upriličen sastanak s predsjednikom Haškog tribunala Theodorom Meronom.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, izjavila je kako očekuje pozitivan ishod ovog sudskog procesa u korist žrtava, jer „one to zaslužuju radi pravde i bolje budućnosti“.

Ona naglašava da su predstavnici Udruženja zadovoljni izlaganjem advokata, ponavljajući očekivanje da će u ovom postupku pravda biti zadovoljena.

„Prvo Holandija treba da prihvati svoju odgovornost, jer su oni došli kao posmatrači i trebali su na vrijeme tražiti pomoć da se ne bi desilo ono što se na kraju desilo. Genocid nije počinjen samo u Srebrenici, nego u mnogim drugim bh. gradovima“, istakla je te dodala kako žrtve traže samo minimum koji podrazumijeva zadovoljenje pravde.

„Mi se ne zadovoljavamo sa novcem, nego samo s pravdom i pravednošću. Nema tih para koje bi mogle platiti naše najmilije. Oni koji su krivi trebaju preuzeti odgovornost za to. To je potrebno radi opomene da se nikada više nikome ovo zlo ne ponovi, ali i radi izgradnje svjetlije budućnosti.“

Mogućnost žalbe

Pravni zastupnik Srebreničana Semir Guzin navodi kako je zadovoljan ishodom današnjeg ročišta. Izrazio je nadu kako će presuda biti pozitivna.

Već mjesecima obje strane razmjenjuju tužbe i odgovore na tužbe, a Sud je odlučio da je, prema njemu, stvar dovoljno raspravljena i najavio donošenje presude za 16. juli u 10:00 s mogućnošću da će tražiti neke nove podatke ukoliko budu potrebni. 

„Kakva god ona bude, to nije kraj jer postoji mogućnost ulaganja žalbe, a potom postoji i mogućnost revizije na Vrhovnom sudu što znači da i dalje predstoji pravna bitka“, kazao je Guzin.

Dodao je da danas nije bilo govora o dokaznom materijalu, nego se na osnovu svih izvještaja koji su Sudu ranije dati – iskazi stranaka, svjedoka kao i dokazi iz predmeta prema tužbi Hasana Nuhanovića – može očekivati pozitivan ishod.

Advokati: ‘Štitili vojnike, ne civile’

U fokusu građanske tužbe pred Okružnim sudom u Hagu je navod da holandski vojnici, mirovnjaci Ujedinjenih naroda, nisu zaštitili muškarce muslimane u zaštićenoj enklavi u istočnoj Bosni kada je vojska Republike Srpske zauzela grad i usmrtila više od 8.000 muškaraca i dječaka.

“Nakon što je za UN proglašen imunitet, odlučivat će se o odgovornosti države”, javlja iz Haga reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Advokati Udruženja “Majke Srebrenice” traže odštetu u slučaju u kojem bi mogao biti postavljen presedan za druge mirovnjačke misije.

Advokati Srebreničanki kazali su u ponedjeljak kako je država Holandija imala stvarnu moć odlučivanja te da je njihov primarni cilj bila sigurnost holandskog bataljona, a ne stanovnika Srebrenice.

Holandske sudije ranije su odbacile pokušaje Srebreničanki da tuže Ujedinjene narode, zaključivši da svjetska organizacija ima imunitet. Holandska vlada podnijela je ostavku nakon genocida u Srebrenici.

Žalbeno vijeće Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2004. godine jednoglasno je presudilo da je u Srebrenici počinjen genocid.

Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan izjavio je kako je u tom gradu počinjen najgori zločin od Drugog svjetskog rata. Dodao je kako svjetske sile nisu adekvatno odgovorile na tu situaciju tokom rata u Bosni i Hercegovini te da će srebrenički genocid zauvijek progoniti svjetsku organizaciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije