Presuda protiv Obamine useljeničke reforme

Obama je pozvao useljenike koji nemaju osobne dokumente da 'izađu iz sjene' (EPA)

Plan američkog predsjednika Baracka Obame da smanji prijetnju deportacijom za 4,7 milijuna ilegalnih imigranata krši američki ustav, utvrdio je jedan savezni sudac donijevši prvu presudu protiv tog plana.

Presuda nema neposrednog učinka, a vlada kaže kako sudac Arthur Schwab iz jednog zapadnog okruga u saveznoj državi Pennsylvaniji nije imao razloga da se pozabavi tim pitanjem u slučaju koji se tiče 42-godišnjeg honduraškog imigranta Elionarda Juareza-Escobara.

Schwab je prvi sudac koji je donio presudu o zakonitosti plana koji je Obama objavio 20. studenoga.

Izvršnoj uredbi koju je donio predsjednik demokrat protive se republikanci i već je predmet drugih protivljenja pred sudovima.

Scwab je presudio da je izvršna uredba prekršila jamstvo američkog ustava za diobu vlasti te još jedan članak tzv. pobrini se članak koji zahtijeva da predsjednik vjerno provodi zakone koje donese Kongres.

Velika useljenička reforma

Sudac je rekao da je presudio o izvršnoj uredbi jer je zaključio da bi Juarez-Escobar prema izvršnoj uredbi imao pravo na oslobađanje.

Vladini odvjetnici su rekli Schwabu da Juarez-Escobar, koji je priznao ponovni ulazak u zemlju, ne bi imao to pravo jer Obamina naredba ne utječe na kaznene postupke.

Predsjednik Obama je, u najopsežnijoj useljeničkoj reformi unazad nekoliko desetljeća, pozvao milijune useljenika koji nemaju osobne dokumente da „izađu iz sjene“, najavljujući veliki plan za privremenu zaštitu od prijetnje deportacijom za gotovo pet milijuna useljenika.

Obama je poručio da će upotrijebiti svoj predsjednički autoritet kako bi omogućio nekim roditeljima američkih državljana ili osoba sa stalnim prebivalištem u SAD-u, a koji nemaju dokumente te ljudima koji su u SAD došli kao djeca, da legalno žive i rade.

Useljenici čine gotovo polovicu od ukupno 11,4 milijuna osoba bez osobnih dokumenata, koliko se procjenjuje da ih je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Agencije