Presuda Ratku Mladiću 22. novembra

Suđenje Mladiću počelo je 2012. godine (EPA)

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će 22. novembra prvostepenu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću po optužnici za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, najavljeno je iz Haga.

Presudu će donijeti sudsko vijeće na čelu sa sudijom Alphonsom Oriejem.

Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Haško tužilaštvo u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo je od sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu”, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premještanje te za zločine protiv čovječnosti.

U dodatnih pet tačaka Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca te kršenje zakona i običaja ratovanja.

Skrivao se 12 godina

Ratni komandant bosanskih Srba optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 10.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012, a okončano je 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen u maju 2011, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazarevca u Srbiji, i izručen Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtjev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi liječenja, a čeka se odgovor Haga.

Izvor: Al Jazeera i agencije