Presuda Saifu al-Islamu do polovine juna

Saif al-Islam nalazi se u tajnom zatvoru pobunjenika Zintan (Reuters)

Libijski zvaničnici saopćili su da će Saifu al-Islamu, sinu svrgnutog i ubijenog libijskog lidera Moammera Gaddafija, biti suđeno u Libiji, a da će presuda biti izrečena prije polovine juna, prenijele su agencije.

Glasnogovornik vladajućeg Nacionalnog prijelaznog vijeća, Mohammed al-Hareizi, izjavio je da će Saif biti prebačen u Tripoli u roku od 10 dana, te da će se njegovo suđenje završiti prije parlamentarnih izbora zakazanih za dva mjeseca.

Saif al-Islam nalazi se u tajnom zatvoru pobunjenika Zintan, nakon što su ga početkom novembra prošle godine zarobili pobunjenici u pustinji na jugu Libije.

Al-Hareizi je naveo da će Saifu biti suđeno za ubistva, korupciju i silovanja iz doba 42-godišnje vladavine njegovog oca.

Zahjev ICC-a

Delegacija Međunarodnog krivičnog suda u Hagu (ICC) doputovala je u Tripoli da razmotri slučaj Gaddafijevog sina sa Ministarstvom pravosuđa.

ICC tvrdi da ima jurisdikciju nad slučajem, jer je prošle godine izdao nalog za hapšenje Muammara Gaddafija, Saifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdullaha al-Senusija, koji je uhapšen u Mauritaniji u martu.

Uprkos zahtjevima ICC-a da se on pošalje u Hag “ne postoji namjera da se Saif al-Islam preda sudu u Hagu, a libijski zakoni predstavljaju dobar pravosudni okvir za suđenje Saifu Gaddafiju”, rekao je ministar pravosuđa Ali Ashour u nedjelju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su apelirale na libijske vlasti da izruče Saifa međunarodnom krivičnom sudu u Hagu kako bi mu tamo bilo suđeno.

Izvor: Agencije