Presude Mladiću i Prliću do 30. novembra

Prlić je nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora (AP)

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius obavjestio je generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa da će taj sud završiti svoj rad do kraja 2017. godine, te da će posljednje presude u predmetima protiv Ratka Mladića i Jadranka Prlića biti izrečene do 30. novembra, saopćeno je danas iz Haga. 

Ratni komandant bosanskih Srba Ratko Mladić optužen je za genocid počinjen u Srebrenici, gdje je u julu 1995. ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Mladića optužnica tereti i za opsadu Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca i u kojoj je ubijeno više od 11.000 ljudi.

Optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik vlade samoproglašene Herceg-Bosne i još petorica optuženih osuđeni su u prvostepenom postupku za udruživanje u zločinački poduhvat čiji je cilj bilo etničko čišćenje područja samoproglašene Herceg-Bosne. Prlić je nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora, a u toku je žalbeni postupak.

Borba protiv nekažnjivosti

Agius je, tokom sastanka u New Yorku, pozvao generalnog sekretara da prisustvuje ceremoniji zatvaranja Međunarodnog suda 19. decembra.

Guterres je zahvalio Agiusu na izuzetnom radu koji je Međunarodni sud postigao, kao i na njegovoj efikasnosti.

Rekao je da Sud predstavlja veoma važan instrument ne samo u ostvarivanju pravde već i u odvraćanju od počinjenja zločina, miru i zaštiti ljudskih prava.

Agius je čestitao generalnom sekretaru na imenovanju, izrazivši zahvalnost na njegovoj posvećenosti unapređenju pozivanja na odgovornost i vladavine prava, kao i kontinuiranoj podršci borbi protiv nekažnjivosti.

On je obavijestio generalnog sekretara o napretku ostvarenom u ispunjenju strategije okončanja rada Međunarodnog suda, koji je juče obilježio 24. godišnjicu svog osnivanja. 

Predsjednik tribunala boravi u New Yorku kako bi Vijeću sigurnosti UN-a predstavio polugodišnji izveštaj Međunarodnog suda o strategiji okončanja rada.

Izvor: Agencije