Presude za pripreme atentata na lidera SPO-a

Milan Radonjić, bivši pripadnik beogradskog centra DB-a, osuđen je na osam godina zatvora (blic.rs)

Bivši načelnik Trećeg odjeljenja beogradskog centra Državne bezbednosti (DB) Stevan Basta, koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog učešća u pripremi neuspjelog atentata na lidera Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, izjavio je nakon izricanja presude da je nezadovoljan i da nije očekivao da će biti proglašen krivim.

“Nisam očekivo da budem proglašen krivim, a kamoli da dobijem ovako visoku kaznu. Svedoci tokom postupka, njih 13, nedvosmisleno su i na jasan, argumentovan način govorili o tome šta sam ja radio i da li sam prekršio zakon”, izjavio je Basta novinarima ispred Palate prevde.

Drašković: ‘Nadam se da će se kroz vrata današnje presude uskoro doći i do optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i mnoga druga ubistva.’

Njegov advokat Dragan Ðokić, također, nije zadovoljan odlukom suda i najavljuje korištenje prava na žalbu.

“Ne bih želeo da komentarišem obrazloženje koje je iznela sudija, smatram da nije sa dovoljno argumenata doneta presuda. Sačekaćemo presudu u pisanoj formi i uložiti žalbu”, kazao je Bastin advokat.

Pravda kazala svoju riječ

Drašković je izjavio da je ovaj dan veoma važan za pravosuđe u Srbiji, jer su za pomaganje u atentatu na njega napokon osuđeni bivši lideri DB-a.

“Konačno, 12 godina posle zločina, pravda je kazala svoju reč. Mislim da je danas veoma važan dan za pravosuđe u Srbiji. Nadam se da će se kroz vrata današnje presude uskoro doći i do optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i mnoga druga ubistva”, rekao je on.

Basta: ‘Nisam očekivo da budem proglašen krivim, a kamoli da dobijem ovako visoku kaznu.’

Naveo je da je kada je riječ o ubistvu Slavka Ćuruvije izvjesna umiješanost dvojice optuženih, Milana Radonjića, kao organizatora operacije “Ćuran”, i Ratka Romića, kao čovjeka koji je, prema mnogim indicijama koje se nalaze u istražnom sudskom predmetu, odvezao ubice poslije zločina.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak bivše pripadnike beogradskog centra DB-a Milana Radonjića na osam, a Bastu i Ratka Romića na po sedam godina zatvora za učešće u pripremi atentata na Draškovića u Budvi 2000. godine.

Izvor: Agencije