Presude za zločine počinjene u Zvorniku

Osuđeni su od 5. maja do jula 1992. godine ubili najmanje 14 bošnjačkih civila (Srna)

Odjeljenje za ratne zločine u Beogradu izreklo je u petak prvostepenu presudu u predmetu “Zvornik 3” i Darka Jankovića Puftu osudilo na 15 godina zatvora, a Gorana Savića na godinu i po dana zatvora zbog ubistva najmanje 14 bošnjačkih civila od maja do jula 1992. godine na teritoriji opštine Zvornik.

Optuženi Saša Ćilerdžić oslobođen je optužbi, prenosi Tanjug.

Osuđeni su prethodno psihički i fizički mučili, tjelesno povređivali, zlostavljali i nečovječno postupali prema civilima.

Sud je utvrdio da su Janković i Savić krivi što su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice “Pivarski”, u okviru Teritorijalne odbrane (TO) Zvornika, od 5. maja do jula 1992. godine ubili najmanje 14 civila.

Oni su ih prethodno psihički i fizički mučili, tjelesno povređivali, zlostavljali i nečovječno prema njima postupali u Domu kulture Čelopek, na poljoprivrednom dobru Ekonomija i u fabrici Ciglana, navela je predsjednica sudskog veća Tatjana Vuković obrazlažući presudu.

Niko, pa ni optuženi, ne spori da su se ovi događaji zbili, a sud je cijenio samo pouzdane iskaze svjedoka, dok je ostale odbacio kao neprihvatljive, napomenula je Tatjana Vuković.

Još šesterica optuženih

Osuđeni i tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo uložiti žalbu na presudu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Za zločine u predmetu ‘Zvornik 1’ Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović pravnosnažno su osuđeni na ukupno 24 godine zatvora.

Za isto krivično djelo i iste događaje, od novembra 2005. godine vođen je poseban krivični postupak pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu protiv sedam osoba po optužnicama “Zvornik 1” i “Zvornik 2”.

Za zločine u predmetu “Zvornik 1” Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović pravnosnažno su osuđeni na ukupno 24 godine zatvora, dok je Dragutin Dragićević oslobođen optužbi.

Krivični postupak protiv dvojice optuženih u predmetu “Zvornik 2” presuđen je 22. novembra 2010. godine, kada je Branko Grujić osuđen na šest godina, a Branko Popović na 15 godina zatvora i očekuje se odluka Apelacionog suda.

U toku je suđenje još šesterici optuženih za zločine počinjene na teritoriji opštine Zvornik.

Izvor: Agencije