Presušuje simbol Salt Lake Cityja

Veliko slano jezero, po kojem je nazvan Salt Lake City, glavni grad američke savezne države Utah – nestaje. Zbog sve veće potrošnje vode, za nekoliko decenija moglo bi potpuno presušiti.

„Spiralni mol” Roberta Smithsona u Utahu historičari umjetnosti nazivaju ključnim djelom ove vrste – izgrađena direktno u prirodi, instalacija je koja prevazilazi okvire umjetničke galerije.

Ali ne bi se trebala vidjeti. Podignuta tokom suše 1970, ležala je pod vodom tri decenije. Međutim, očekuje se da će još dugo biti izložena. Nalazi se u Velikom slanom jezeru, najvećem slanom jezeru zapadne hemisfere. 

Bizoni slobodno lutaju danas suhim jezerskim dnom.

Površina jezera smanjena je za 48 posto od 1847. zbog prekomjerne eksploatacije vode.

„Imamo kompromis – sada se može uzgajati više usjeva, može se održavati veliki travnjak ispred kuće i stalno se zalijevati…”, kaže limnolog Wayne Wurtsbaugh.

Grabežljivice uništavaju gnijezda

– Ali gubite ptice i dobijate otrovne pješčane oluje?

– Da, kaže Wurtsbaugh.

Sedam i po miliona ptica, 257 vrsta, svake godine koristi jezero za razmnožavanje i migraciju. Ali, novoformirani prirodni nasipi omogućavaju grabežljivcima prilazak gnijezdima.

U zapadnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država, nema mnogo mjesta koja ptice mogu koristiti tokom migracije na jug, a koja su bogata račićima i insektima.

Međutim, čini se da lokalno stanovništvo mnogo manje cijeni jezero.

Jezero dobija vodu iz padavina i rijeka, u koje se slijeva voda nakon topljenja snijega na planinama. Ali sve više vode preusmjerava se prije nego što dođe do jezera.

Ekonomska vrijednost jezera procjenjuje se na 1,32 milijarde dolara godišnje, što uključuje prihode od turizma, vađenja minerala i uzgoja račića.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera