Pretresi i hapšenja u Skoplju i Tetovu

U okviru policijske akcije izvršen je pretres na sedam lokacija u Skoplju i Tetovu (AP)

Protiv sedam makedonskih državljana, u dobi od 23 do 38 godina, podnesena je kaznena prijava zbog postojanja osnovne sumnje da su počinili kazneno djelo “sudjelovanje u terorističkoj organizaciji”, a njih četvorica su privedeni.

U okviru policijske akcije, koja je trajala do nedjelje rano ujutro, izvršen je pretres na sedam lokacija u Skoplju i Tetovu.

Tom prilikom je, kako je rekla glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Makedonije Dejana Nedeljković, pronađena majica s natpisom na arapskom jeziku ‘Islamska država je vječna'”.

Ona je na konferenciji za novinare istaknula da je pronađeno i pet računala, dva laptopa, 19 mobilnih telefona, devet SIM kartica, držač za SIM kartice, devet USB-ova, 50 CD-a, memorijske kartice, zaštitne maske i tri putne isprave.

Jedna osoba u bijegu, dvije u Siriji

Četvorica privedenih su izvedena pred istražnog suca i za njih je dostavljen prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od 30 dana, prenosi Tanjug makedonsku agenciju MIA.

Od prestalih troje osumnjičenih, jedna osoba je u bijegu, dok za njih dvije postoje operativna saznanja da se nalaze u Siriji.

Među osumnjičenima, njih petero je iz Skoplja, jedan iz Tetova, a jedan iz Kumanova.

Kazneno djelo sudjelovanja u stranim vojnim ili paravojnim formacijama uvedeno je u Makedoniji u rujnu 2014. godine. Propisana kazna za to djelo iznosi do 15 godina.

Izvor: Agencije