Pretresi širom Njemačke zbog govora mržnje

Od dolaska približno milion tražilaca azila u Njemačku 2015. godine došlo je do eksplozije ksenofobnog jezika mržnje na internetu (Arhiva)

Njemačka policija pretresla je širom zemlje domove 36 osoba osumnjičenih da su na internetu objavljivali poruke govora mržnje i podržavali krajnje desničarske stavove.

Služba federalne kriminalističke policije ispitala je osumnjičene i preduzela “dodatne mjere”, ali se ne precizira tačno koje.

AP napominje da se ne navodi je li neko uhapšen.

Vlada Njemačke nedavno je odobrila kazne – koje dosežu i do 50 miliona eura – za sve internetske gigantske kompanije koje u roku sedam dana ne uklone lažne vijesti i govor mržnje koje prijave korisnici.

Taj zakon treba potvrditi parlament.

Tražitelji azila

Od dolaska približno milion tražilaca azila u Njemačku 2015. godine došlo je do eksplozije ksenofobnog jezika mržnje na internetu.

Upozorena na nepodesnu prirodu mnogih objava, Vlada Njemačke nekoliko je puta upozoravala internetske gigante da povedu više računa o sadržaju na njihovim mrežama.

No, administracija i kancelarka Angela Merkel odlučili su se na žestoke poteze nakon što su ustanovili da internetske mreže ne rade dovoljno pri brisanju sadržaja koji je protivan njemačkim zakonima.

Osim na jezik mržnje i lažne vijesti, zakon se odnosi i na drugi nezakoniti sadržaj, uključujući dječiju pornografiju i aktivnosti povezane s terorizmom.

Izvor: Agencije