Pretučenom palestinskom dječaku će se suditi

Na fotografiji se vidi dezorijentisani Al-Junaidi, u sivoj majici i pocijepanim pantalonama, a okružuju ga brojni naoružani vojnici (Anadolija)

Šesnaestogodišnji Palestinac, prikazan na fotografiji koju javnost osuđuje kao simbol činjenice da izraelska vojska koristi pretjeranu silu, optužen je za bacanje kamenica na grupu naoružanih izraelskih vojnika.

Mnogi korisnici društvenih mreža uz osude su podijelili fotografiju Fawzija al-Junaidija, čije su oči povezane i koga je okružilo više od 20 izraelskih vojnika.

Na fotografiji se vidi dezorijentisani Al-Junaidi, u sivoj majici i pocijepanim pantalonama, a okružuju ga brojni naoružani vojnici u oklopima.

Mladić, koji negira da je bacao kamenje, uhapšen je u četvrtak tokom protesta širom Zapadne obale, Istočnog Jerusalema i Pojasa Gaze zbog američke odluke od 6. decembra da prizna Jerusalem kao prijestonicu Izraela.

Tokom šest dana najmanje još 16 Palestinaca uhapšeno je zbog demonstriranja. Najmanje četvero njih ubijeno je u nasilju nakon američke odluke, a povrijeđeno više od 700.

‘Tukli su ga puškom’

Al-Junaidi također negira optužbe da je “učestvovao u protestima”, dok svjedoci tvrde kako su ga vidjeli da baca kamenje.

“Kazao je da je bio prestrašen i da je bježao kad su bačeni kanisteri sa suzavcem. Fawzija su tukli puškom i pokazao je modrice na cijelom vratu, prsima i leđima”, kaže za Al Jazeeru njegova advokatica Farah Bayadsi.

Ona navodi za Al Jazeeru da će ovom dječaku biti pročitane zvanične optužbe na izraelskom vojnom sudu u srijedu, nakon prvog saslušanja u ponedjeljak.

“Policija je tražila odgodu ročišta nakon Fawzijevog hapšenja tokom početnog saslušanja. Tužioci traže sedmodnevno produženje pritvora kako bi mogli pripremiti spisak optužbi, ali to smo odbili. Spisak zvaničnih optužbi bit će objavljen u srijedu na drugom saslušanju”, istakla je Bayadsi, koja radi u organizaciji Međunarodna odbrana za djecu – Palestina (DCIP).

Kako navodi Bayadsi, sudija je bio iznenađen pretjeranom silom koja je primijenjena na Al-Junaidiju, a to je bilo najočitije zbog načina na koji je mladić transportovan u zatvor.

“Došao je u velikim papučama iz zatvora. Izgubio je cipele i govorio je da je zlostavljan tokom prebacivanja u zatvor. Tužioci nisu čak ni naveli hoće li vojnici biti ispitani zbog korištenja pretjerane sile. Cijeli slučaj obilježava nemar”, navodi ona.

Iako je to malo vjerovatno, Bayadsi je navela da će odbrana pokušati osigurati oslobađanje Al-Junaidija dok se slučaj nastavlja.

“Bilo bi lakše razgovarati s njim i drugim svjedocima, te doći do dodatnih dokaza”, govori ona.

‘On nije protestirao’

Budući da Al-Junaidijev otac ima povredu noge, a majka mu je nasmrt bolesna, tinejdžer je bio glavni hranitelj devetoročlane porodice.

Njegov ujak Rashad kaže da je dječak samo bio na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

“Otišao je iz kuće kako bi kupio neke potrepštine. Nažalost, dok je tražio prodavnicu, naišao je na vojnu zasjedu i suočio se s izraelskim snagama. Pretukli su ga, povezali mu oči, uhapsili ga i prvo ga odveli u pritvor u obližnjem naselju. Te noći, oko dva ujutro, prebačen je u drugi pritvorni centar”, govori on za Al Jazeeru.

“Dan kasnije odveli su ga u zatvor Ofer.”

Ofer je u Izraelu i u njemu su uglavnom administrativni pritvorenici. Uprava zatvora rijetko dozvoljava posjete zatvorenicima, a njihovim porodicama često odbijaju ulazak u Izrael.

“On nije demonstrirao ni ništa drugo. Nažalost, nema apsolutno nikakve komunikacije s njim, nismo pričali s njim otkad je uhapšen”, rekao je Rashad.

Administrativni pritvor uobičajena je praksa u okviru koje Izrael zatvara Palestince bez optužnica ili suđenja, često na osnovu “tajnih dokaza”.

Više od 300 djece u izraelskim zatvorima

Ayed Abu Qtaish, programski direktor DCIP-a, kaže da je približno 320-ero djece pritvoreno u izraelskim zatvorima i pritvorskim centrima.

“U oktobru 2015. zabilježen je porast broja djece koja su uhapšena i ispitana. Mnoga od njih na kraju završe na vojnom sudu. Ova djeca obično budu uhvaćena na protestima, uhapšena zbog bacanja kamenja ili navodnog posjedovanja oružja”, objašnjava on.

Qtaish dodaje da se hapšenja djece obično događaju nedaleko od naselja, cesti ili na mjestima izgradnje granične barijere.

“Tokom ovih hapšenja djeca su izložena raznim oblicima zlostavljanja, uključujući mučenje”, ističe.

Hebron, grad na jugu Zapadne obale, postao je lokacija izgradnje nekoliko izraelskih ilegalnih naselja na mjestu gdje žive Palestinci.

Kako navodi izraelska grupa za zaštitu ljudskih prava B'Tselem, Palestinci u Hebronu na meti su brojnih restrikcija kretanja, zatvaranja glavnih ulica ili velikog komercijalnog čvorišta.

B'Tselem je dokumentovao palestinska iskustva u vezi s drugim, ponižavajućim inspekcijama na 20 stalnih kontrolnih punktova širom Hebrona.

Prisustvo izraelskih vojnika doveo je do ciklusa sukoba koji često završe noćnim vojnim racijama i hapšenjima.

‘Zloglasna politika lomljenja kostiju’

Amjad Al-Najjar, glasnogovornik Udruženja palestinskih zatvorenika iz Hebrona, kazao je Al Jazeeri da od početka posljednjeg vala protesta izraelske snage koriste pretjeranu silu tokom hapšenja Palestinaca.

“Vraćena je zloglasna politika lomljenja kostiju”, naveo je, govoreći o politici koju je uveo bivši izraelski premijer Yitzhak Rabin.

Kad je bio ministar odbrane tokom prve intifade, odnosno masovnog ustanka, Rabin je naredio komandantima izraelske armije da lome kosti palestinskim demonstrantima.

Danas je ta politika prerasla u ciljane udarce u koljena i noge palestinskih mladih kako bi ih napravili invalidima i kako oni ne bi više učestvovali u demonstracijama.

“Posljednjih dana, nakon protesta zbog premještanja Ambasade SAD-a, mnogi mladi koji se vraćaju kući s ispitivanja u groznom su stanju. Često su prekriveni krvlju, s kopčama na glavama zbog žestokih batina koje dobijaju od izraelskih snaga”, dodaje Al-Najjar.

“Imaju takve bolove da ne mogu uzimati vodu i hranu.”

Izvor: Al Jazeera