‘Preuzimanja’ u svijetu 3.000 milijardi dolara

Goldman Sachs zadržao je vodeću poziciju kao savjetnik za preuzimanja i spajanja (AP)

Vrijednost preuzimanja i spajanja kompanija u svijetu porasla je u 11 mjeseci ove godine 48 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 3.060 milijardi dolara, najviše od 2007. godine.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je Goldman Sachs zadržao vodeću poziciju kao savjetnik za preuzimanja i spajanja, jer je ta investicijska banka sudjelovala u poslovima vrijednim 877 milijardi dolara.

Slijede banka JP Morgan Chase, koja je bila savjetnik u poslovima vrijednim 651 milijardu dolara, i Citigroup, sa 633 milijarde dolara, prenosi Hina.

Tržište preuzimanja i spajanja, koje je godinama bilo pod pritiskom financijske krize i recesije, oporavilo se zahvaljujući rastu cijena dionica i povjerenja kompanija koje imaju velike zalihe novca i volju za širenjem poslovanja.

Najveća vrijednost u energetskom sektoru

Najveća vrijednost preuzimanja u prvih 11 mjeseci ove godine zabilježena je u energetskom sektoru – 516 milijardi dolara, što je 68 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

To uključuje i nedavnu ponudu Halliburtona, vrijednu 38,5 milijardi dolara, za preuzimanje manjeg konkurenta Baker Hughesa.

U zdravstvenom sektoru vrijednost preuzimanja dosegnula je, pak, 364 milijarde dolara, dvostruko više nego u istom lanjskom razdoblju, što se, među ostalim, zahvaljuje nedavnom preuzimanju tvrtke Allergan od strane Actavisa za 66 milijardi dolara.

Najveća vrijednost preuzimanja u prvih 11 mjeseci ove godine zabilježena je u SAD-u – oko 1.400 milijardi dolara, što je 58 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

Izvor: Agencije