Prevladana kriza Vlade Slovenije

Velika kriza Slovenske vlade danas je prevladana dogovorom četiri vladajuće stranke o načinu na koji će pokušati popuniti budžetski manjak od 200 miliona eura i tako izbjeći raspad koalicije i prijevremene izbore.

Iako je premijerka Alenka Bratušek predlagala, odustalo se od povećanja PDV-a. Umjesto toga, sredstva će se namaći povećanjem akciza, učinkovitijom naplatom postojećih poreza i davanja te štednjom u javnoj upravi.

Današnji sastanak koalicije došao je nakon politički veoma burne sedmice u kojoj je opozicija neuspješno tražila odlazak više ministara, a Ustavni sud ukinuo u Parlamentu već potvrđeni zakon o porezu na nekretnine. 

Insistiranje na glasanju o povjerenju Vladi

„Zadovoljni smo što nećemo dodatno opterećivati potrošače i privredu PDV-om, posebno sada kad se pokazuje skroman trend privrednog rasta, jer treba paziti na privredu, a ne opterećivati je dodatnim davanjima“, rekao je Gregor Virant, ministar unutrašnjih poslova Slovenije.

Uprkos današnjem dogovoru, premijerka ne odustaje od zahtjeva da se glasa o povjerenju Vladi. Želi znati imaju li podršku za dalje djelovanje te konsolidirati sadašnju koalicijsku vladu. Tačan datum, kada bi Parlament glasao o povjerenju Vladi, Bratušek nije željela iznijeti.  

„Za to što predlažemo nisu potrebne veće zakonske promjene, pa glasanje o povjerenju neću vezati za prihvatanje mjera, jer većinu može donijeti sama Vlada. Ostajem pri tome da idem pred Parlament, uprkos danas pokazanoj podršci svih vladajućih stranaka. Na kraju, činjenica je da je jedan dio, dva posto budžeta, nestao zbog obaranja poreza na nekretnine. Zato smatram da je pošteno tražiti glasanje o povjerenju“, rekla je slovenska premijerka.

Izvor: Al Jazeera