Prevlaka nije vruće političko pitanje

Crna Gora i Hrvatska preko dvije decenije spore se oko teritorije poluostrva Prevlaka, na ulazu u Bokokotorski zaliv. Iako dvije zemlje imaju različite stavove o mjestu granice, to nije vruće političko pitanje, potvrdila su to i dvojica predsjednika – Filip Vujanović i Ivo Josipović tokom današnjeg zvaničnog susreta.

Do nalaženja konačnog rješenja, na tom prostoru, na snazi je privremeni režim sa kojim stanovnici tog područja žive već više od deset godina, javila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Branko Gavrilović iz Njivica, u Herceg Novom već 70 godina živi na svega kilometar od međugraničnog prostora na Prevlaci i to, kaže, bez teškoća.

„Dosad smo prolazili sa ličnom kartom, bez ikakvih problema, a sada, od kada je Hrvatska u Evropskoj uniji, na graničnom prelazu traže pasoš. Ali, nikakav problem drugi nema“, kaže Gavrilović.

Pitanje granica kopna i mora

Ribar Zoran Živanović ima drugačije iskustvo. Njega je hrvatska policija prije par sedmica uhapsila zbog ribolova na nedozovoljenoj teritoriji.

„Ovo je rješenje samo u korist Hrvatske, nije u korist nas, jer granice se tačno ne znaju“, kaže Živanović.

Spor oko Prevlake počinje 90-ih između Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske. Vojska Jugoslovenske narodne armije 1992. napušta poluostrvo, granica se demilitarizuje i narednih 10 godina njom upravlja misija Ujedinjenih naroda.

Privremeno rješenje postignuto je 2002. i danas je na snazi.

Privremeni protokolom iz 2002. Hrvatskoj je pripao kopneni dio poluostrva i morski pojas ulaza u Boku od oko 500 metara. Dio akvatorijuma koji se nalazi sa unutrašnje strane poluostrva i gleda na Boku, proglašen je ničijim morem.

Pored kopna, rješenje pitanja Prevlake podrazumijeva i granice na moru. Samim tim kontrolu ulaska u Boku, kretanje brodova, ribolov, naplatu taksi kao i podmorska nalazišta nafte i gasa. A ukoliko ne bude zajedničkog stava riješenje bi se moglo tražiti tražiti pred sudom u Hagu.

Izvor: Al Jazeera