Preživjeli: Boko Haram vršio brutalna pogubljenja

Koalicioni vojnici u Nigeriji bore se protiv oružane grupe Boko Haram i napreduju kroz teritoriju pod kontrolom te grupe.

Pojavljuje se sve više uznemirujućih izvještaja o civilnim žrtvama. U gradu Damasaku, koji je koalicija nedavno zauzela, navodno su pronađene stotine tijela.

Damasak se nalazi na sjeveroistoku Nigerije. Borci Boko Harama mjesecima su ga držali i tvrde da su ubili veliki broj civila.

Vojnici i stanovnici kažu kako je odavde uklonjeno 200 tijela u stanju raspadanja. Mnoga druga, pronađena na ulicama i u ruševinama kuća, ukopana su.

„Ovdje su se vršila pogubljenja, na ovom mjestu su ubijali civile. Prije dva dana, tijela su uklonjena i ukopana nedaleko odavde“, govori jedan svjedok dešavanja u Damasaku.

Preživjeli kažu kako je višemjesečna okupacija grada bila brutalna.

„Kad je Boko Haram bio ovdje, nismo mogli izlaziti, čak ni na pijacu. Živjeli smo kao zatvorenici. Sada se ljudi koji su pobjegli polako vraćaju, jer je sigurno“, rekao je stanovnik ovog nigerijskog grada, Ari Mohamed Ali.

Žestoke borbe

Uznemirujući prizori su dočekali vlasti nakon što su nigerijski vojnici, uz pomoć vojske Nigera i Čada, protjerali borce Boko Harama.

Koalicione trupe kontroliraju grad već mjesec dana, ali veći dio Damasaka i dalje je napušten.

Borba za njegovo zauzimanje bila je žestoka i osvojen je uz visoku cijenu.

„Naišli smo na snažan otpor između Duchija i Damasaka. Izgubili smo više vojnika, ali uspjeli smo očistiti cijelu zonu odavde do Mal Faturija. Civili se sada osjećaju slobodnijim i počeli su se vraćati u grad. Naša misija u početku nije predviđala da ostanemo i štitimo Damasak. Nigerijska vojska uskoro bi trebala doći i preuzeti kontrolu nad gradom, a mi ostajemo ovdje dok se to ne desi“, ističe Isa Nala, pukovnik vojske Nigera.

No, opasnost od novih napada Boko Harama i dalje je prisutna, jer vojska nastavlja operacije na sjeveroistoku Nigerije.

Uprkos pobjedama vojske, borci Boko Harama napali su više područja oslobođenih proteklih mjeseci, što je jasan znak da rat protiv te grupe još nije završen.

Izvor: Al Jazeera i agencije