Preživljavanje bh. penzionera sve teže

U Bosni i Hercegovini živi blizu 620.000 penzionera, a više od 300.000 ih živi u ekstremnom siromaštvu. Od svih država regije, ali i većine zemalja Evrope, prosječne penzije u BiH ubjedljivo su najniže, ali su u toj državi najniže i prosječne plate.

Penzionerka Azema Mihić iz Sarajeva kad god može ide preuzeti obrok u javnu kuhinju. Kaže da se ponekad osjeća toliko loše da ne može ni izaći iz kuće – no, mora.

Za ljude koji imaju mjesečna primanja od blizu 160 eura ili manje besplatan dnevni obrok znači mnogo.

„Moja penzija je 250 maraka (125 eura). Fakultetski sam obrazovana. Platim režije i bukvalno mi ne ostane ni 50 maraka. Zahvalna sam na svemu. I da dobijem samo hljeb“, kaže Mihić.

Penzioni sistem u BiH zavisi od sredstava koja se prikupe na osnovu uplata doprinosa za penziono osiguranje. Međutim, mnoga preduzeća kasne ili su potpuno prestala uplaćivati doprinose, kršeći tako zakone.

„Da bi normalno funkcionisao penzijski sistem, s trenutnim isplatnim koeficijentom, potrebno je prikupiti 144 miliona maraka za mjesec dana“, navodi glasnogovornik Penziono-invalidskog osiguranja Federacije BiH Amel Lizde.

„Eventualno povećanje penzija za pet posto povećalo bi potrebnu novčanu masu za 7,5 miliona maraka mjesečno, odnosno 85 miliona godišnje.“

Loše vođenje ekonomije

Penzioneri kažu da je dugogodišnje loše vođenje ekonomije i stalno podizanje političkih tenzija dovelo do neodrživog socijalnog sistema, rekao je novinar Al Jazeere Sanel Kajan koji se javio iz Sarajeva.

„Penzioneri ne vjeruju da novca za njih nema. Više su mišljenja da se radi o izrazitoj socijalnoj neosjetljivosti političara koji donose odluke prema socijalnim kategorijama“, dodaje.

Penzioneri kažu da ih je država gurnula na marginu društva.

„Nikako penzioneri ne žive! Može pričati ko šta hoće. Nikako! To je samo za preživljavanje“, kategoričan je Sajto Čampara.

Edin Baždarević kaže da se briga države o penzionerima „jako dobro vidi iz toga čim smo mi došli do toga da se moramo hraniti iz narodne kuhinje“.

Penzionim fondovima prijeti kolaps, ali svi oni koji primaju plate iz budžeta ne trebaju brinuti, jer su njihova primanja, zahvaljujući kontinuiranom zaduživanju, zagarantirana, tvrdi analitičar Almir Terzić.

„Političari već koriste ovo vrijeme kako bi pripremili teren za izbornu 2014. godinu i ostvarili određene političke poene. Da Vlada FBiH doista želi riješiti probleme penzionera uplatila bi preko 70 miliona maraka koje duguje za penzije ostvarene po povoljnijim uvjetima“, navodi Terzić.

Zakon o otpisu kamata

Ipak, Vlada FBiH se obavezuje da će osigurati isplatu penzija na dostignutom nivou, ali i njihovo povećanje. Podsjeća da je usvojen Zakon o otpisu kamata, čije prve rezultate očekuju krajem godine.

Poreski obveznici su se prijavili za plaćanje, ali, kako kažu predstavnici Vlade, svi čekaju zadnji rok da tu svoju obavezu izvrše.

„Ideja je da, u dogovoru s predstavnicima fonda, od ovog zakona o otpisu kamata osiguramo određena sredstva koja bi, uz još neke aktivnosti, trebala dovesti do finansijske stabilizacije Fonda PIO. To bi nam stvorilo pretpostavke da praktično od 1. januara krenemo sa uvećanjem penzija“, izjavio je premijer FBiH Nermin Nikšić.

Sistem generacijske solidarnosti, kakav je zastupljen u BiH, neodrživ je, smatraju stručnjaci. Nekad je funkcionirao, kada je osam radnika radilo za jednog penzionera.

Danas, kada je broj radnika i penzionera skoro izjednačen, neophodna je hitna reforma, koju, prema dosadašnjoj praksi, nema ko provesti.

Izvor: Al Jazeera