Priča iz doma ubijenog palestinskog dječaka

Casey Kauffman se sreo s porodicom dječaka koji je ubijen nakon što je najavljen prekid vatre.

Nadir Abumaghasib imao je 15 godina. Cijela zajednica moli se da ga Bog prihvati.

U srijedu je, nakon što je primirje najavljeno, izašao s bratom. Samo 40 minuta prije nego što je stupilo na snagu, bespilotna letjelica je pucala na njega.

Yasser Abumaghasib, Nadirov otac, kaže: “Stao sam ovdje, gledao i čekao ga da izađe iz prodavnice, kada sam čuo zvuk curenja vode. Pogledao sam dolje i vidio svog sina kako se utapa u vlastitoj krvi.”

Nadirov otac kaže da mu je dao sitnog novca da kupi grickalice za sebe i mlađeg brata. Nadir je bio obični dječak, a preko noći postao je junak…

Otac želi osvetu

Sporazum o primirju bi trebao smanjiti napetosti između Izraela i Hamasa, ali za Nadirovog oca to ne znači mnogo – on želi osvetu.

“On je bio ljudsko biće, koje ništa nije učinilo Izraelcima. Zašto su ga ubili? Bio je prvi od mojih sedam sinova, a ako Bog da, sve ću ih obučiti za otpor. Navodit ću ih da ubijaju Izraelce”, kaže Yasser.

Nadirova majka želi odgovore:

“Kakvi su ovo zločini? Šta nam se dogodilo? Zašto je ovo dijete krivo? Šta im je on učinio? Je li imao oružje? Nije imao oružje! Zašto su ga pogodili? Šta je njegova krivica? Nema pobjede ako nas Izraelci mogu ubijati”, govori Sumeyya Abumaghasib, Nadirova majka.

Za mnoge, Nadir je već poznat kao “posljednji mučenik”. Za njegove roditelje on će uvijek biti njihov prvorođeni sin, koji je umro bez ikakvog razloga.

Izvor: Al Jazeera