Priča iz Gaze: Oče, svi ćemo umrijeti!

U napadima na Gazu ciljana mjesta gdje žive civili, navode organizacije za ljudska prava (Al Jazeera)

Piše: Mohammed Omer

Za Alu al-Jarwshaa, njegovu suprugu i njihovo dvoje djece najteži dio dana nastupa kada počne padati noć. Skupljeni zajedno u tami, roditelji se bore da utješe svoju djecu koja ih stalno zapitkuju o glasnim eksplozijama koje se čuju vani.

Porodica se premješta iz jednog dijela stana u drugi, kako bi pronašli sigurno mjesto. Druge porodice koje žive u blizini spavaju ispod kreveta kako bi se zaštitile.


Novinar Allan Sorensen objavio je fotografiju snimljenu u
izraelskom Sderotu 9. jula, dodajući da okupljeni
aplaudiraju nakon zvuka eksplozija raketa bačenih na Gazu

„Noć je usijana, ne znamo ko će biti na vijestima. To možemo biti svi mi“, kaže 31-godišnji otac za Al Jazeeru, dok ga njegov stariji sin Mohammed, koji ima tri godine, čvrsto drži za nogu.  

Jedan je sat iza ponoći i niko u njihovoj kući ne spava – čak ni dvojica Jarwshinih sinova od godinu i po. To se dešava prethodnih pet noći, otkako su počeli napadi izraelske vojske.

„Oče, svi ćemo umrijeti“, kaže jedno od djece sa suzama u očima.

Njihova kuća nalazi se samo nekoliko stotina metara od kuće lidera Hamasa u Gazi, što ih čini većom metom za izraelske bombe.

U ranim jutarnjim satima sve se trese od tri eksplozije koje se čuju u blizini. „Imamo samo vjeru u Boga da nas zaštiti“, ističe Jarwsha.

Zbog redukcije struje koja obično traje između 12 i 16 sati svaki dan, porodice nemaju pristup informacijama gdje se dešavaju zračni napadi. To, također, utječe na njihov ramazanski post, te su mnogi od njih prisiljeni jesti šta god mogu pronaći u tom momentu, često u mraku.

„Samo po danu možemo živjeti. Nikada nisam volio noći tokom izraelskih ratova, bilo da nas bombarduju avioni F16 ili se [palestinske] rakete ispaljuju u blizini. Uplašeni smo, buka je prejaka“, kaže on za Al Jazeeru.

Porodice u Gazi svaku noć provode u strahu hoće li upravo oni biti meta sljedećeg zračnog napada.

„Izraelski geler nikada ne diskriminiše“, govori Jarwsha, dok njegova supruga i djeca plaču.

„Iz tog razloga nikada nisam volio noć. Podsjeća me koliko smo ranjivi u ovom nezaštićenom domu.“

Izvor: Al Jazeera