Priče sa broda za spašavanje izbjeglica

Izbjeglice se i dalje odlučuju na opasno putovanje preko Sredozemnog mora. A Talijanska obalska straža pokušava pomoći ljudima u nevolji.

Vito Gira član je jedne od spasilačkih ekipa. Ovaj 27-ogodišnjak je mehaničar na brodu Diciotti. Ali to mu je samo redovna dužnost. Prije tri godine prošao je obuku i postao jedan od najboljih plivača-spasilaca Talijanske obalske straže.

On je prva osoba koja će doći do izbjegličkog broda u nevolji.

“Drugi momci i ja smo ti koji spuste čamac za spašavanje u vodu i prvi stupimo u kontakt sa izbjeglicama. Svaki put kad im priđemo, osjećaj je različit. Pod utjecajem ste adrenalina, jer nikad ne znate šta ćete zateći”, kaže Vito Gira.

Ukoliko je neko od izbjeglica pao sa čamca u vodu, Vito je opremljen i obučen da krene za njim. Njegov zadatak je – sve izbjeglice u moru dovesti na patrolni brod.

Scene koje se ne zaboravljaju

Diciotti je novi i najveći brod Talijanske obalske straže, kapaciteta do 1.000 osoba. Od prošle godine, samo ovaj brod, koji operiše iz sicilijanske luke Catania, spasio je devet i po hiljada izbjeglica.

Na brodu je i stalni medicinski tim, u kojem volontira i 27-godišnji Sicilijanac Roberto Panteleo. Ubrzo se, kako kaže, zaljubio u svoj posao.

“Prve reakcije izbjeglica su neprocjenjive, momenat kad su sigurni na brodu, kad vam se nasmiju i zahvale. Naš je posao da učinimo sve da se oni osjećaju sigurno. Često sam ih morao spašavati direktno iz vode, pomagati im da se popnu na palubu – ljubili su mi stopala u znak zahvalnosti, plakali su. To su scene koje se ne zaboravljaju”, priča Roberto.

Ali ipak, kaže, iskusili su i užase, kada nisu stizali na vrijeme.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera