Prihodi Facebooka premašili 10 milijardi dolara

Facebook je nedavno najavio da će zaposliti 1.000 radnika koji će se boriti protiv lažnih oglasa (EPA)

Facebook je u trećem tromjesečju ostvario prihode od 10,3 milijarde dolara, 47 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a snažno je porasla i dobit najveće svjetske društvene mreže.

Prema objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit Facebooka dostigla je u proteklom kvartalu 4,7 milijardi dolara, što je 79 posto više nego godinu dana prije.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 49 posto, na 10,14 milijardi dolara, pri čemu prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima čine 88 posto ukupnih prihoda od oglašavanja.

Borba protiv lažnih oglasa

Oglašivači već duže vrijeme preusmjeravaju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od kompanija koja od toga ima najviše koristi, iako je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevno privlače milione posjetitelja.

Prema podacima iz poslovnog izvještaja, Facebook je na kraju drugog tromjesečja imao 2,07 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, što je 16 posto više nego godinu dana prije.

Pritom je dvije trećine njih tu društvenu mrežu koristilo svakoga dana.

Kompanija je, također, izvijestila da trenutno ima najmanje šest miliona aktivnih oglašivača, među kojima mnoge male i srednje velike firme.

Sudeći po poslovnim rezultatima, skandal zbog lažnih oglasa na Facebooku plaćenih iz Rusije kojima se pokušalo utjecati na prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u za sada nije utjecao na finansijsko poslovanje te društvene mreže.

Facebook je nedavno najavio da će zaposliti 1.000 radnika koji će se boriti protiv lažnih oglasa.

Rekordna cijena dionica

Mark Zuckerberg, izvršni direktor koji je i osnovao Facebook 2004. godine, najavio je i druge mjere kako bi se povećala sigurnost te društvene mreže, a to bi ubuduće moglo utjecati na zaradu kompanije.

Iako su poslovni rezultati kompanije bolji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Facebooka pala je u srijedu u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta za 1,5 posto.

Od početka godine cijena dionice Facebooka na dobitku je gotovo 60 posto, pri čemu je početkom ove sedmice dostigla rekordne nivoe.

Izvor: Agencije