Prihodi ISIL-a za četiri godine drastično smanjeni

Beseda dodao da su pripadnici oružanih grupa, među kojima i ISIL, intenzivirali propagandu preko društvenih mreža (Arhiva)

Prihodi oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) su se od 2014. godine smanjili deset puta, izjavio je rukovodilac odjeljenja za operativne informacije i međunarodne odnose Federalne službe sigurnosti Rusije (FSB) Sergej Beseda.

“Ako uporedimo one finansijske prihode koji su bili 2014. godine i tada procijenjeni na blizu tri milijarde američkih dolara, sada militanti ISIL-a uspijevaju dobijti 200 do 300 miliona dolara godišnje“, rekao je Beseda na međunarodnoj konferenciji “Borba protiv neovlaštene isporuke oružja u kontekstu borbe protiv međunarodnog terorizma”.

‘Legalni biznis’

To je povezano s činjenicom da su se “značajno smanjili prihodi od naplaćivanja nafte i poreza koje su militanti nametnuli na teritoriji pod svojom kontrolom”.

ISIL je također počeo da ulaže dobijeni novac u legalni biznis i da ga na taj način pere, dodao je Beseda.

“Postoji tendencija da se ranije dobijena sredstva ISIL-a investiraju u legalni biznis kako bi se olakšala redovna primanja finansija za dalje aktivnosti“, istakao je on.

Dodao je da su pripadnici oružanih grupa, među kojima i ISIL, intenzivirali propagandu preko društvenih mreža, prenosi Fena.

Izvor: Agencije