Prihvaćena ostavka ministra u Vladi FBiH

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara prihvatio je jednu od ukupno četiri ostavke koje su mu u petak predali ministri iz Demokratske fronte Željka Komšića.

Čavara je prihvatio ostavku ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića.

“Ovu odluku sam donio jer je Bajrović prvenstveno do sada pokazao u svom radu da kao ministar ne poštuje odluke Vlade FBiH, institucije i Ustav FBIH”, kazao je Čavara na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

O ostala tri ministra iz Demokratske fronte, koji su također podnijeli ostavke, Čavara kaže da nema osobnih zamjerki na njihov rad. To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

“Trebaju mi dodatne konsultacije o prihvaćanju njihovih ostavki, što ću uraditi u narednom periodu. Čini mi se da Demokratska fronta nema jasno opredjeljenje da li se povlači ili ne iz vlasti u FBiH”, kazao je Čavara.

Kriza vlasti

Međutim, naglasio je da se treba razjasniti da li DF ostaje ili se povlači iz vlasti.

“To govorim iz razloga jer ukoliko se povlači podrazumijeva se da svi dužnosnici te stranke, koji su imenovani na izvršne dužnosti u FBiH podnose ostavke. Ukoliko određen broj funkcionera te stranke ostaje u izvršnoj vlasti, a pogotovo na pozicijama na kojima mogu blokirati daljnji izbor nedostajućih ministara i funkcioniranje vlasti onda to znači da DF ostaje u vlasti”, poručio je Čavara.

Također, iz Demokratske fronte, koja je najavila da se povlači iz vlasti, je i potpredsjednik Federacije Milan Dunović.

Čavara je zaključio da je DF u vlasti dok god i jedan njihov dužnosnik obnaša izvršnu dužnost imenovanu na temelju međustranačkog dogovora o parlamentarnoj većini u FBiH.

Kriza vlasti u tom BH entitetu traje od kada je Demokratska fronta prije dvije sedmice saopštila da više nije dio vladajuće većine.

Izvor: Al Jazeera i agencije