Oglasi

Prihvaćena ostavka ukrajinskog premijera

Premijer i veći broj članova Vlade izabrani su ove godine u Parlament, pa se očekivalo da formalno podnesu ostavke.
Azarov je neuspješno pregovarao sa Rusijom o smanjenju cijene prirodnog gasaAFP/Getty

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prihvatio je u ponedjeljak ostavku premijera Mikole Azarova i njegove Vlade i zatražio da kabinet ostane privremeno u funkciji, saopćeno je na predsjedničkoj zvaničnoj elektronskoj stranici.

Veći broj članova Vlade, uključujući Azarova, izabrani su za poslanike u Parlamentu, na izborima održanim 28. oktobra, zbog čega se očekivalo da formalno podnesu ostavke.

Azarov je za dvije i po godine na premijerskom položaju pokušao obnoviti veoma zaduženu ekonomiju, koja je bila teško pogođena recesijom 2009. godine.

Neuspješni pregovori sa Rusijom

Stopa privrednog rasta ponovo je opala ove godine, usljed slabljenja glavnih izvoznih tržišta za ukrajinsku robu, prvenstveno čelik.

Azarov je neuspješno pregovarao sa Rusijom o smanjenju cijene prirodnog gasa, za koju vlasti u Kijevu smatraju da je viša od tržišnog nivoa i da iscrpljuje ukrajinsku ekonomiju.

Predsjednik Janukovič sada može ponovo imenovati Azarova i sve ministre koji su podnijeli ostavke, ako to želi.

Ukoliko odluči zamijeniti Azarova, na čelu Vlade mogao bi se naći guverner Centralne banke Serhij Arbuzov, koji održava bliske odnose sa Janukovičem, smatraju komentatori.

Izvor: Agencije