Oglasi

'Prijatelji Sirije' pozvali na rušenje režima

Predstavnici iz 67 zemalja su osudili 'neprekidno ubijanje i bombardiranje naseljenih oblasti', kao i 'ozbiljno kršenje ljudskih prava'.
'Prijatelji Sirije? su veoma zabrinuti da se kriza ne prenese na cijeli regionAP

Delegacije iz više od 60 zemalja dogovorile su se u petak u Tokiju da povećaju pritisak na režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i pozvale međunarodnu zajednicu da se ujedini kako bi prisilila režim na promjene.

"Prijatelji Sirije" su osudili "neprekidno ubijanje i bombardiranje naseljenih oblasti", kao i "ozbiljno kršenje ljudskih prava" od kada su Assadove snage krenule da skrše pobunu.

Na sastanku u glavnom gradu Japana ta grupa je pozvala na uvođenje potpunog embarga na naftu Siriji, korak kojim bi se presjekli bogati izvori prihoda režima.

U saopćenju sa skupa, na kome učestvuju zapadne i arapske zemlje, pozvani su "svi članovi međunarodne zajednice, posebno članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), da preduzmu brze, odgovorne i odlučne akcije".

Ministar vanjskih poslova Japana Koichiro Gemba rekao je grupi "Prijatelja Sirije" da međunarodna zajednica treba djelovati zajednički tamo gdje nije uspjelo podijeljeno Vijeće sigurnosti UN-a.

Više od 40.000 žrtava

"Nasilje se nastavlja već više od 20 meseci i broj žrtava u Siriji je prešao cifru od 40.000 i dalje se uvećava, izazivajući humanitarnu krizu", rekao je ministar okupljenim predstavnicima iz 67 zemalja.

On je kazao da su svi veoma zabrinuti da se kriza ne prenese na cijeli region.

"Kada Vijeće sigurnosti UN-a nije u stanju preuzeti svoju prvenstvenu dužnost, neophodno je da međunarodna zajednica postupi kao cjelina kako bi se okončalo nasilje koje se nastavlja", dodao je on.

Grupa "Prijatelji Sirije" je do sada organizirala četiri slična skupa: u Parizu u aprilu, Washngtonu u junu, Dohi u julu i u Hagu u septembru.

Na petom sastanaku "radne grupe za sankcije" u Tokiju prvi put učestvuju i predstavnici Kazahstana, Kosova, Indonezije i Bangladeša, rekao je zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Japana, prenosi AFP.

SAD nastavlja pomagati

Američka državna sekretarka Hillary Clinton izjavila je u četvrtak da Washington odmjerava koju dalju pomoć može pružiti opozicionim pobunjenicima.

"Mi ćemo pažljivo razmotriti šta još možemo araditi", rekla je ona na jednom forumu u Washingtonu, ukazujući na to da SAD stalno procenjuje situaciju.

Dodala je da je sigurna da će "narednih sedmica uraditi više".

Međutim, Clinton nije rekla da li će SAD priznati novoformiranu Sirijsku nacionalnu koaliciju (SNK), koja nastoji zbaci Assada kao jedinog predstavnika sirijskog naroda, kao što je to uradilo nekoliko evropskih zemalja.

Privatno, nekoliko američkih zvaničnika je saopćilo da će administracija američkog predsjednika Baracka Obame vjerovatno priznati tu opozicionu grupu u nekom budućem trenutku.

Izvor: Agencije