Prijatelji Sirije za naoružavanje opozicije

Zapadne i arapske zemlje koje se protive sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu složile su se da pruže hitnu vojnu pomoć sirijskim pobunjenicima, te da tu pomoć usmjere kroz pobunjenički vojnu komandu koju podržava Zapad.

Na pregovorima u Kataru u subotu, ministri iz 11 država članica Prijatelja Sirije, složili su se da će “hitno omogućiti sav potreban materijal i opremu opoziciji na terenu”.

U konačnoj izjavi Prijatelji Sirije osudili su “intervenciju Hezbollahove milicije i boraca iz Irana i Iraka”, zahtijevajući da se oni odmah povuku iz Sirije.

Ministri su kazali da strane intervencije, te činjenica da konflikt postaje sve više sektaški “prijete jedinstvu Sirije” i stabilnosti regije.

Također su izrazili zabrinutost zbog sve veće prisutnosti “terorističkih elemenata” u Siriji.

Mirovna konferencija

Ranije danas, američki državni sekretar John Kerry izjavio je da će biti povećana vojna i druga pomoć sirijskoj opoziciji kako bi se uspostavila ravnoteža na terenu i kako Assad više ne bi imao prednost.

Šef diplomatije SAD-a je rekao da Washington ne traži vojno rešenje, ali smatra da je pobunjenicima potrebna veća podrška, kao i da ostaje pri mirovnom planu koji uključuje konferenciju u Ženevi i prelaznu vladu koju bi izabrali i Assad i opozicija.

Diskusija Prijatelja Sirije se odvijala iza zatvorenih vrata. Razgovorima su prisustvovali ministri vanjskih poslova Njemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Britanije, Egipta, Jordana, Katara, Turske, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je ranije u subotu da će sastanak biti usmjeren na to kako međunarodna zajednica može pomoći sirijskoj opoziciji da postane “više jedinstvena, kredibilna i reprezentativnija unutar Sirije“.

Assad povećao plate u vojsci i javnim službama

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad naredio je u subotu da se povećaju plate svim zaposlenima u vojsci i javnim službama.

Kako je javila državna agencija SANA, uredba predviđa znatno povećanje plata, a predviđen je i rast penzija.

Ovo je drugo povećanje plate za vojsku i javne službe od početka sukoba u martu 2011. godine.

Sastanak u Kataru organizira se sedmicu dana pošto je Washington saopćio da će sirijskim pobunjenicima dati “direktnu vojnu pomoć”, a nakon iznošenja tvrdnji da ima dokaze da je zvanični Damask upotrijebio hemijsko oružje u ratu u Siriji.

Pobunjeničke snage u petak su saopćile da su dobile novo oružje koje bi moglo da dovede do “promjena” u ratu, ali je glasnogovornik Slobodne sirijske vojske naglasio da to oružje nije došlo iz SAD-a.

SAD i Rusija predložili su održavanje mirovne konferencije, neslužbeno nazvane Ženeva 2, koja bi okupila Vladu sirijskog predsjednika, opoziciju, te predstavnike međunarodne zajednice kako bi se zaustavio sukob u kojem je, tokom više od dvije godine, ubijeno preko 90.000 ljudi.

Putin: Politička praznina nakon Assada

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da se, prema preliminarnim procjenama, oko 600 ljudi iz Rusije i drugih evropskih zemalja bori na strani naoružane sirijske opozicije.

Kako prenose ruske agencije, Putin je upozorio da se “s tim ne treba šaliti” i pozvao zapadne partnere da “pokažu praktičniji stav i pogledaju na te probleme na pragmatičniji način”.

Evropska unija je krajem maja postigla dogovor da ukine embargo na naoružavanje sirijskih pobunjenika.

“Zašto isporučivati oružje nelegalnim naoružanim grupama u Siriji, ukoliko nemamo jasnu sliku o tome ko ih čini? Gdje će to oružje završiti?”, rekao je Putin.

On je upozorio i na mogućnost stvaranja političke praznine u Siriji, ukoliko se Assad povuče s vlasti.

Rusija je, kako je dodao, zabrinuta zbog vjerovatnoće da bi „terorističke grupe mogle da popune taj vakuum” u Siriji.

Govoreći na konferenciji za novinare poslije razgovora sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Sankt Petersburgu, Putin je rekao da ne može da se složi sa stavom Zapada da Assad ratuje protiv svog naroda.

“Ekstremisti, a ne Assad, ratuju protiv sirijskog naroda. Jezgro naoružane opozicije je priznala međunarodna zajednica. To su terorističke organizacije, koje su povezane sa Al-Kaidom”, kazao je Putin, te ponovio da sirijski narod mora da sam odluči o sudbini Assada.

Izvori: Al Jazeera i agencije