Prijateljske utakmice uoči Kupa nacija

Tim Didiera Drogbe želi konačno pobijediti nakon dva poraza u finalu Kupa nacija (AFP)

Nogometna reprezentacija Obale Slonovače, favorit za titulu afričkog Kupa nacija 2013. godine, je među 14 timova koji ove sedmice počinju pripreme za turnir prijateljskim utakmicama u Africi, Evropi i Sjevernoj Americi.

Gana i Zelenortska Otočja nastupaju u utorak u Lisabonu, dok će u srijedu biti odigrano 15 utakmica – od Miamija, koji će biti domaćin Nigeriji i Venecueli, do Johanesburga, gdje će se Južnoafrička Republika suprostaviti nositelju naslova, Zambiji.

Na prijateljskim utakmicama na tri kontinenta nastupit će reprezentacije Obale Slonovače, Gane, Zelenortskog Otočja, Južnoafričke Republike, Angole, Maroka, Nigera, Demokratske Republike Konga, Zambije, Nigerije, Burkine Faso, Alžira, Tunisa i Togoa.

Prema rasporedu utakmica koji je objavila svjetska kuća nogometa FIFA, Mali i Etiopija su jedina dva afrička tima koja neće igrati prijateljske utakmice.

Zlatna generacija

Obala Slonovače u Linzu će se sastati s Austrijom bez povrijeđenog Arsenalovog igrača sredine terena Gervinha.

Utakmica zagrijavanja protiv DR Konga, zakazana za januar, jedini je preostali prijateljski meč za reprezentaciju Obale Slonovače prije odmjeravanja snaga s Togom u prvoj seriji utakmica za Kup nacija.

Od 2006. ‘zlatna generacija’ Obale Slonovače, koju vodi Didier Drogba, te čiji su članovi i Kolo Toure, Didier Zokora i Boubacar Barry, nije osvojila titulu, a Kup nacija, koji će biti održan u Južnoafričkoj Republici, smatra se posljednjom šansom za veterane.

Očekuje se da će Drogbin tim pobijediti Austrijance, iako zapadnoafrički nogometaši nisu navikli na niske noćne temperature.

Kapetan i vodeći strijelac Gane, Asamoah Gyan, propustit će put u portugalsku prijestolnicu nakon pogibije majke u automobilskoj nesreći u Akri.

Trener Kwesi Appiah planira testirati neke manje poznate igrače.

Među izabranima je strijelac Abdul Warris, koji je napustio švedski klub Hacken i potpisao petogodišnji ugovor sa moskovskim Spartakom, te  John Duncan, igrač sredine terena Inter Milana.

Reprezentacija Zelenortskog Otočja, ranije bez većih uspjeha, sljedeće godine se prvi put takmiči na Kupu nacija.

“Plave ajkule” žele dokazati da kvalifikacijska pobjeda nad Kamerunom, koji je titulu osvojio četiri puta, nije bila slučajnost.

Debi Ameobija

Strijelac Newcastlea Shola Ameobi (31) mogao bi upisati debi za Nigeriju 10 godina nakon što je, kao engleski reprezentativac, odbio ponudu da igra za Nigeriju.

Obafemi Martins, strijelac španskog Levantea, također je pozvan da igra u redovima “Super orlova”, koji pokušavaju osvojiti titulu nakon 18 godina.

Zambija u Johannesburg na utakmicu protiv Južnoafričke Republike dovodi tim koji je u finalu 2012. pobijedio Obalu Slonovače.

Reprezentacija Južnoafričke Republike navikava se na život bez penzioniranog kapitena i Evertonovog igrača sredine terena Stevena Pienaara.

Strijelci iz Zambije Collins Mbesuma i povrijeđeni Jacob Mulenga propustili su trijumf finala, a mogli bi dobiti šansu da u meču protiv Južnoafričke Republike impresioniraju trenera Hervea Renarda.

Kamerun je izgubio od Zelenortskog otočja, a Samuel Eto'o, koji je četiri puta osvojio titulu Afričkog nogometaša godine, te Alex Song, Barcelonin igrač sredine terena, igrat će u prijateljskom meču protiv Albanije.

Dvije kamerunske zvijezde se ne slažu. Eto'o, koji igra za ruski Anži Mahačkala, ranije je kazao novinarima da je on “jedan od najboljih igrača na svijetu, dok Song nije čak ni među najboljim u Kamerunu”.

Izvor: Agencije