Prijava protiv Maleševića zbog zabrane bosanskog jezika

Mašić kaže da je Malešević (na fotografiji) 'proizveo atmosferu straha i neizvjesnosti velikog broja građana RS-a' (Al Jazeera)

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine podnijela je krivičnu prijavu tužilaštvu BiH protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Daneta Maleševića zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa nazivom maternjeg jezika, te zbog izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

“Malešević je izdao spornu instrukciju školama u Republici Srpskoj kojom je naložio direktorima škola da se u đačke knjižice i svjedočanstva isključivo upisuje ‘jezik bošnjačkog naroda’, a ne bosanski jezik, što je direktno u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH”, rekao je novinarima politički direktor SDP-a BiH Damir Mašić.

Navodeći da se naziv jezika u Republici Srpskoj problematizovao od 2012. godine, Mašić je ocijenio da je “neko svjesno htio da napravi problem”, javlja Srna.

Pravo na jezik

On je napomenuo da je pravo na jezik jedno od osnovnih i neotuđivih prava, što je jasno navedeno u obrazloženju odluke Ustavnog suda.

Mašić kaže da je Malešević “proizveo atmosferu straha i neizvjesnosti velikog broja građana Republike Srpske, jer je svojim nametanjem naziva jezika učenicima izazvao osjećaj razdora i netrpeljivosti”.

On je kazao da su zbog toga roditelji i djeca najavili napuštanje Republike Srpske.

U odluci Ustavnog suda navodi se da nadležne entitetske vlasti ne mogu zabraniti Bošnjacima ili ostalim da naziv maternjeg jezika koji uče u školi bude bosanski jezik.

Ustavni sud BiH je naveo da je ustavno pravo konstitutivnih naroda i ostalih koji se tako ne izjašnjavaju da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele i svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava Republike Srpske.

Izvor: Agencije