Prijave kršenja zakona preko telefonske aplikacije

Među glavnim prioritetima albanske Vlade je borba protiv korupcije, organiziranog kriminala i jačanje vladavine prava. Da bi se to postiglo, potrebna je saradnja između policije i građana.

Albanska policija je počela koristiti inovativne načine kako bi poboljšala saradnju s građanima. Za samo nekoliko mjeseci uspjeli su povećati za 50 posto broj prijava policiji. Preko jedinstvene aplikacije za mobilne telefone, građani mogu anonimno prijaviti policiji razne slučajeve, od korupcije do nezakonitog parkinga.

Gužva po ulicama Tirane, policija pokušava uvesti red u saobraćaj, ali to nije lako, zbog stalnog rasta broja automobila koji se kreću glavnim gradom Albanije. Shpetim Omuri, koji već 16 godina radi kao taksista, kaže da pomaka ipak ima.

“Saobraćaj je poboljšan, jer policija poduzima mjere te kažnjava i pješake i vozače koji ne poštuju pravila”, dodaje.

Jedan od načina je i primjena savremene tehnologije, kao što je aplikacija za mobilne telefone zvana “Komisariati dixhital”. Kako kažu iz policije, ona se prvi put primjenjuje u regiji i već je pokazala veoma dobre rezultate, iz Tirane javlja novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Kažnjeni i zvaničnici

“Ali, kako zapravo funkcioniše ova aplikacija, koju možete skinuti za samo nekoliko sekundi sa interneta? Kada pokrenete aplikaciju ‘Digitalni komesarijat’, pojavljuje se nekoliko opcija nezakonitih dela koje možete prijaviti policiji – od korupcije do ilegalnog parkinga. U slučaju, na primer, ilegalnog parkinga, sve što treba da uradite je da pošaljete jednu sliku i koordinate policiji. Onda je na policiji da preduzima mere”, objašnjava on.

U prosjeku približno 250 osoba dnevno zove policiju kako bi prijavili ilegalna djela ili zatražili pomoć. Ali, otkad je počeo da se primjenjuje projekat digitalnog komesarijata, dnevno u centar, gdje se obrađuju, stiže dodatnih 120 prijava.

“Nama je ovo mnogo pomoglo u svakodnevnom radu. Posebno kada nam građani pošalju slike sa ilegalnog parkinga ili ilegalne gradnje koja je u toku. To nam pomaže, jer se u našem sistemu pojavi tačna lokacija preko GPS-a. Onda je do nas da poduzmemo mjere predviđene zakonom”, ističe Adrit Goxhaj iz albanske policije.

Ono što posebno čini sretnim taksistu Omurija je vijest objavljena u albanskim medijima da su kazne za saobraćajni prekršaj dobili i albanski zvaničnici.

“Mislim da je to fantastična ideja, jer, napokon, zakon je isti za sve. Od medija smo saznali da su, zbog nepoštovanja saobraćajnih pravila, kažnjeni i neki vozači ministara i direktori policije. To kod nas prosječnih građana ima veoma dobar efekt, jer možemo vidjeti da se zakon primjenjuje i moraju ga poštivati svi. Do sada smo bili revoltirani kada smo vidjeli službena vozila koja se, bez ikakvog razloga, nisu zaustavila na crveno svjetlo na semaforu. Sada to više ne smiju raditi”, kaže on.

Prema policijskim podacima, od maja ove godine građani su posredstvom “Digitalnog komesarijata” policiji prijavili više od 22.000 slučajeva uglavnom ilegalnog parkinga i ilegalne gradnje. Zvaničnici se nadaju da će vremenom biti povećan i broj prijava koje se tiču organiziranog kriminala i korupcije.

Izvor: Al Jazeera