Prijedlog tužbe protiv Bandića zbog otpada

Hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša i prirode saopćilo je kako će zbog toga što se tri dana u Zagrebu nije odlagao komunalni otpad podnijeti optužni prijedlog prekršajnom sudu protiv gradonačelnika Milana Bandića i Grada Zagreba.

Ministar Mihael Zmajlović kazao je kako će Ministarstvo najvjerovatnije već u ponedjeljak podignuti optužni prijedlog zbog toga što je Bandić “svojim postupanjem doveo u ugrozu zdravlje svih građana grada Zagreba”.

Optužni prijedlog se podnosi na temelju Zakona o otpadu zbog povrede članka 15. koji govori da je gradonačelnik dužan osigurati gospodarenje otpadom na području Grada Zagreba u skladu s propisima.

Stanovnici  zagrebačkog Jakuševca u poslijepodnevnim satima u petak deblokirali su ulaz u jedino gradsko odlagalište otpada nakon što ih je ponovno posjetio Bandić, te najavio da će svi zahtjevi demonstranata biti razmotreni na vanrednoj sjednici Gradske skupštine 31. augusta.

Odlagalište je deblokirano nešto prije 14 sati, a Bandić je izrazio nadu da će Gradska skupština prihvatiti prijedlog Gradske uprave, kao i zahtjeve građana Jakuševca, među kojima su produžetak isplate eko-rente, legalizacija objekata i mogućnost držanja domaćih životinja.

Jakuševčani su najavili da će, ako ne budu prihvaćeni njihovi zahtjevi, ponovno blokirati ulaz u odlagalište.

Pat pozicija

Kako je iz Zagreba izvijestila reporterka Al Jazeere Martina Kiseljak, odlagalište je trebalo biti zatvoreno prije više od godinu i po, ali budući da drugo rješenje nije omogućeno, grad želi  produžiti rad postojećem do 2018. godine.

Mještani Jakuševca ogorčeni su i kažu da smrad po ovim vrućinama više ne žele da trpe. 

“Vrtove imamo, štakori pojedu kaj posadimo, ne mremo prodati, ništa nemremo, mi živimo ko u getu”, kaže stanovnik Jakuševa Josip Bedeković.

Vlado Gašparec dodaje da je odlagalište otpada u njegovom naselju već 48 godina i da ga treba zatvoriti.

Međutim, kako je kazala Kiseljak, stanovnici su u pat poziciji, jer druge lokacije nema i ne može se pronaći preko noći.

“Gradonačelnik Bandić i gradska Skupština ne mogu se dogovoriti, a mjerodavno ministarstvo ne želi se miješati”, izvijestila je ona.

Odlagalište otpada se nalazi uz samu rijeku Savu u istočnom dijelu Zagreba. Dok je samo naselje Jakuševac odmah uz deponiju, na manje od kilometar udaljenosti su i stambene četvrti Dugave i Travno u Novom Zagrebu. Od samog centra grada smetljište je udaljeno svega desetak kilometara zračne linije.

Voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Ira Genero Margan, kaže:

“To smeće će privuć nametnike, muhe će se počet razmnožavati, dakle mogući prenosnici bolesti, naravno da se mogu i glodavci pojaviti. Bolje da ne zamišljamo scenario nego da se svi odgovorni stave skupa i to riješe.”

Hrpe smeća na ulicama

Branimir Valašek, voditelj Čistoće Zagreb kaže da u postojećim planovima nema B varijante. “Naravno da smo razmišljali o toj B varijanti sad ovako izvanredno, međutim svi oni koji su potencijalni nekakvi ponuđači s količinama koje oni mogu dnevno prihvatiti su niti 10 posto naših potreba.”

Mirela Holy, saborska zastupnica Socijaldemokratske partije i bivša ministrica zaštite okoliša, kazala je za Al Jazeeru  da je “država davno trebala ići u sustav gospodarenja otpadom”.

“Nemamo niti jedan centar za gospodarenje otpadom, masa deponija je u postupku sanacije, nemamo alternativna rješenja, na njih se i dalje odvozi otpad, iako trebaju službeno biti zatvoreni.”

“Ja se nadam da će se ta situacija promijeniti i da ćemo uskoro imati centar za gospodarenje otpadom, a za dvije ili tri  godine i spalionicu otpada”, rekla je Holy.

Josip Kregar, potpredsjednik Skupštine Grada Zagreba, kazao je za Al Jazeeru da “razlikujemo nekoga ko je kriv za početak problema, drugoga koji je kriv za dugogodišnje nerješavanje i treće, krivca za sadašnju situaciju”.

“Godinama gradonačelnik Bandić se hvali da je uspješan gradonačelnik. Ali nije se riješio problem odlaganja otpada”, rekao je on.

Kako je kazala Kiseljak, na Jakuševac se svaki dan doveze u prosjeku 800 tona otpada.

“U ova tri dana je znači – umjesto na deponiju, na gradskim ulicama ostalo oko dvije i pol tisuće tona. A temperatura blizu 40, u hladu”, dodala je naša reporterka.

Izvor: Al Jazeera