Prijedlog za kastraciju pedofila u Srbiji

Beograd, Srbija, Silovatelji, Silovanje, Kastracija, Pedofilija (ZaldyImg / Flickr)

Član skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević najavio je da će danas Skupštini Srbije predati prijedlog izmjene krivičnog zakona koji podrazumijeva medicinsku kastraciju za pedofile i silovatelje povratnike, kao i psihološko savjetovanje.

Milisavljević je pojasnio, gostujući na B92, da bi medicinska kastracija za pedofile i silovatelje povratnike podrazumijevala androgene blokade koje se daju na šest mjeseci i sprečavaju ih da počine ponovo seksualni akt.

“Ovo nije povratak u srednji vek, gde se ljudima odsecaju testisi, već je ovo pokušaj medicinskog lečenja. Mislim da građani ovo razumeju, jer smo svakog meseca svedoci nekog monstruoznog zločina”, naglasio je Milisavljević.

On je objasnio da bi se sa tretmanom počelo pred izlazak osuđenih pedofila i silovatelja iz zatvora i da bi, osim depo blokade, koja smanjuje seksualnu želju i potenciju, za njih obavezno bilo i psihijatrijsko liječenje.

Veća opasnost

“Nakon zatvorske kazne oni su veća opasnost za okolinu i zato predlažem ovakav vid njihovog medicinskog lečenja”, pojasnio je Milisavljević i dodao da nakon androgenih blokada pedofil ili silovatelj u narednih šest mjeseci ne mogu počiniti seksualni akt.

O uvođenju hemijske kastracije za pedofile u Skupštini je ranije govorio pokojni Vladan Batić, a danas nastavila da govori njegova kćerka Olgica Batić, a Milosavljević kaže da će razgovarati i sa njom kako bi dobio podršku u parlamentu za izmjenu krivičnog zakona.

On je precizirao da će razgovarati sa svim šefovima poslaničkih grupa i da će podršku tražiti u stranci kojoj propada DS, ali i vladajućoj SNS.
Izmjenu zakona i medicinski tretman za pedofile i silovatelje predlaže, kako kaže, kao građanin, a ne kao član DS-a.

Do kada bi se depo preparati davali silovateljima i pedofilima na svakih šest mjeseci, odlučivale bi sudije. Ovakve zakone već imaju pojedine evropske zemlje poput Poljske, Češke, Moladavije, Makedonije i Njemačke, s tim što je u Njemačkoj tretman na dobrovoljnoj osnovi.

Ukoliko pedofil prihvati da dobije androgenu blokadu, smanji mu se zatvorska kazna, a Milisavljević dodaje da je ovakav vid medicinskog liječenja potpuno bezopasan za organizam.

Upitan da li je ovo dopuna “Marijinog zakona”, kojim su pooštrene kazne za pedofile i silovatelje, on je rekao da se može tako reći i da je dobro što građani, poslije nesreće koja ih zadesi, ne staju već nastavljaju da se bore i da je sve više inicijativa koje dolaze od građana i da su to zakoni života.

Obećana podrška

Govoreći o Zojinom zakonu on je rekao da je sa roditeljima preminule djevojčice od Batenove bolesti imao sastanak sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i da je ministar obećao podršku tom zakonu.

On je dodao da su porodice djece koja imaju Batenovu, ali i druge rijetke bolesti do sada bile nevidljive i da te bolesti nisu prepoznate u šifrarniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Milisavljević kaže da je neophodna reforma zdravstvenog fonda i pozvao rukovodstvo RFZO “da ne kupuju skupe automobile, prekinu stranačka zapošljavanja i da rade u interesu osiguranika”.

“Želim da znam koliko ja uplatim mesečno u kasu RFZO i gde idu te pare”, rekao je Milisavljević.

Milisavljević je podržao osnivanje Fonda za liječenje djece u inostranstvu i dodao da se i sam zalagao za osnivanje državno-privatnog fonda u koji bi se slivao novac od poštanskih markica, oporezovanih gaziranih pića, masne hrane i iz tog fonda bi se liječila djeca koja su u teškom stanju, a čije liječenje ne pokriva RFZO.

“Ministar zdravlja ide sa idejom da se iz fonda koji se osnova leče deca koja boluju od retkih bolesti. Retke bolesti moraju da se leče iz RFZO”, rekao je Milisavljević.

On je dodao da ga je ministar zdravlja zvao da bude u Upravnom odboru fonda, ali da to nije prihvatio jer želi da vidi kako će to sve izgledati, ali i da ne bi bilo sukoba interesa zakonodavne i izvršne vlasti, jer je poslanik u parlamentu.

“Ne bih voleo da prekršim zakon. Želja mi je da kritikujem loše stvari, pohvalim dobre stvari”, zaključio je Milosavljević.

Izvor: Agencije