Prijedlog zakona o putu Bar-Boljare pred Parlamentom

Prijedlog zakona o dugo najavljivanoj autocesti Bar-Boljare stigao je pred crnogorski Parlament.

Na zastupnicima je konačna odluka o tome hoće li država dvjema kineskim kompanijama povjeriti gradnju prvih 40-tak kilometra za više od 800 miliona eura, izvijestila je reporterka Al Jazeere Milica Marinović.

Crna Gora već je potpisala ugovor o kreditu i gradnji. No, cijeli posao i dalje ne nailazi na pozitivne ocjene opozicije zbog ogromnog finansijskog zaduženja države i, kako tvrde, spornih olakšica danih kineskim izvođačima.

“Kada se govori o tome koliko će zapravo gradnja autoputa zadužiti Crnu Goru,  najbolje je objasniti da 800 miliona eura, koliko se planira za izgradnju prve dionice autoputa, predstavlja polovinu budžeta ove države. I upravo je to ono što najviše brine predstavnike opozicije i dijela stručne javnosti. Da li Crna Gora u ovom momentu može i smije da se zaduži toliko, imajući u vidu autoput u ovom trenutku još uvijek nema ni glavni projekat te da, kako tvrde, nema jasne ekonomske beneficije”, izvijestila je Marinović.

Ona je dodala da Crna Gora u ovom momentu već ima dva potpisana ugovora sa Kinom. Jedan je o kreditu, a drugi je sa kineskim kompanijama CCCC i CRBC o izgradnji.

Uslovi kredita

Od kineske banke je uzet kredit od 680 miliona eura na 20 godina po kamatnoj stopi od dva posto i država na ovaj iznos mora dodati još 120 miliona eura.

“Glavne zamjerke koje se ovih dana čuju na zakon o autoputu, koji predstavlja zapravo finalizaciju cijelog ovog posla, jeste da je kineskom poslu i onima koji u Crnoj Gori budu radili na izgradnji puta dato previše olakšica i povlastica”, kazala je Marinović.

Neke od povlastica su oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost, oslobađanje od poreza na dobit, oslobađanje što se tiče zaposlenih stranih radnika, poreza na zarade i njihove doprinose.

Država sve opravdava teškim pregovorima sa kineskom stranom i kažu da ovakve klauzule u ugovorima ovog tipa nisu neuobičajene.

Također, jedno od njihovih opravdanja jeste da pokušavaju da izbjegnu dvostruko oporezivanje.

“Zakon o autoputu predstavlja finalizaciju rasprave o ovom projektu u Crnoj Gori i ukoliko poslanici crnogorskog Parlamenta podrže ovaj zakon, prema riječima crnogorskog ministra saobraćaja, prvi radovi na njegovoj izgradnji bi mogli početi do kraja godine”, izvijestila je Marinović.

Autoput Bar-Boljare je najveći i najsloženiji projekt u historiji Crne Gore. Ukupna dužina autoputa od Bara do Boljara je 169,2 kilometara, a prioritetna i najteža dionica Smokovac-Mateševo duga je 41 kilometar, od čega više od 17 kilometara otpada na tunele, tri kilometra na mostove i gotovo pola kilometra na vijakdukte.

Izvor: Al Jazeera