Prijedlozi za novi olimpijski stadion u Tokiju

Dva ponuđača koji se bore za ugovor o gradnji novog olimpijskog stadiona u Tokiju dostavili su svoje konačne dizajnerske prijedloge. Državno sportsko vijeće Japana je javnosti objavilo projekte, od kojih će jedan biti odabran do kraja mjeseca.

Imena ponuđača ostala su tajna, a poznato je sljedeće – oba se uklapaju u planirani budžet od 1,3 milijarde dolara. Rok za završetak radova je 30. novembar 2019. godine, a lokacija je na mjestu srušenog Nacionalnog stadiona, koji je bio poprište Olimpijskih igara 1964. godine.

“S obzirom na proceduru konkursa i profesionalnu obavezu da dovršimo stadion u zadanom roku, olakšavajuće je što smo dobili dva prijedloga i oba odgovaraju zahtjevima”, rekao je Takakuni Ikeda, član Sportskog vijeća Japana.

Dva koncepta dizajna

Kazumi Daito, predsjednik Državnog sportskog vijeća, tvrdi da oba prijedloga u prvi plan stavljaju sportiste, a brinu o olakšanom pristupu za invalide, starije i djecu.

Dizajn A ima relativno ravan krov i visok je 50 metara, jer bi dio stadiona bio ukopan u zemlju. Kombinacija čelika i drveta podsjeća na tradicionalne konstrukcije hramova.

Dizajn B nudi ostakljenu vanjštinu, koja se stapa s nebom te odražava tradicionalni azijski koncept “pet elemenata” – drvo, vatra, zemlja, metal i voda.

Izvor: Al Jazeera