Prijelazni period za Veliku Britaniju do kraja 2020.

Na najvećem gubitku bile bi izvozno orijentirane zemlje, poput Njemačke i Francuske (Reuters)

Europska komisija želi da se prijelazno razdoblje nakon Brexita, tokom kojeg se Velika Britanija mora nastaviti povinovati pravilima Unije, dovrši do kraja 2020. godine, javlja AFP.

Šef pregovaračkog tima Europske unije za Brexit, Michel Barnier izjavio je kako će Britanija morati ostati dio jedinstvenog tržišta bloka i uplaćivati u proračun tokom tog razdoblja, usprkos činjenici da gubi sva glasačka prava.

Britanska premijerka Theresa May nagovijestila je kako želi dulje prelazno razdoblje od otprilike dvije godine nakon što Velika Britanija službeno napusti Unije 29. ožujka 2019. godine – tri mjeseca dulje od predloženog roka EU.

Takav razvoj situacije uslijedio je nakon što su čelnici Unije prošlog tjedna odobrili izlazak iz prve faze pregovora o Brexitu, okončavajući više od godinu dana blokade izazvane sporenjem oko britanskog računa za napuštanje bloka, kao i sudbine irske granice i statusa građana EU koji žive u Britaniji.

Podudaranje sa krajem sedmogodišnjeg budžeta

“S naše točke gledišta, logičan kraj trebao bi biti 21. prosinca 2020. godine”, izjavio je Barnier na konferenciji za novinare u Bruxellesu dok je predstavljao nove pregovaračke smjernice za Brexit koje je sačinila komisija, izvršni organ EU.

Barnier je kazao da bi se to trebalo podudariti sa sedmogodišnjim proračunom Unije od 2014. do 2020. godine.

Time bi se izbjegli potencijalno teški pregovori oko toga koliko bi Britanija trebala platiti za dodatnih nekoliko mjeseci u 2021. godini koji bi bili neophodni na osnovu prijedloga Therese May, prenosi AFP.

Velika Britanija postat će za Europsku uniju “treća zemlja” 30. ožujka 2019. i nakon toga više neće biti zastupljena u institucijama, agencijama, tijelima i uredima Unije. 

Pregovori o prijelaznom razdoblju trebali bi početi sljedeći mjesec.

Izvor: Agencije