Prijeteća pisma Izetbegoviću i Zukiću

SDA traži od entitetske Vlade da u roku mjesec dana napravi izmjene Zakona o igrama na sreću (Al Jazeera)

Sjednica Zastupničkog doma Federacije Bosne i Hercegovine je već drugi put prekinuta i prije samog usvajanja dnevnog reda. Sporni su zaključci koje je SDA predložila Parlamentu FBiH, a u kojima se traži od entitetske Vlade da u roku mjesec dana napravi izmjene Zakona o igrama na sreću i Zakona o porezu na dohodak, kako bi se oporezovale sve vrste igara na sreću.

„Pritisci koji se vrše i procedure koje se ubrzavaju – mislimo da nisu korektni. Pogotovu jer smo imali jasne dogovore da naša Vlada odradi incijativu, da obradi ovaj prijedlog od Meše (Ramiz Meša) i vrati kao sveobuhvatni prijedlog u parlamntarnu proceduru“, kaže Jozo Bagarić, šef Kluba HDZ-a BiH u Parlamentu FBiH.

‘Ušutkati zastupnike SDA’

„HDZ ima određene primjedbe na promjenu oporezivanja igara na sreću da li je to razlog sto su većinski vlasnici firmi koje se bave organizacijama igara na sreću iz hrvatskog naroda, ja to ne znam, to treba pitati njih, ali mislim da to ima veze s tim“, rekao je Ismet Osmanović, šef Kluba SDA u Parlamentu FBiH.

Na adrese člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije, čiji je predsjednik, nepoznata osoba uputila je prijeteća pisma u kojima traži da se zaustavi inicijativa u vezi sa oporezivanjem kladionica u Federaciji.

U pismu se navodi i kako treba ušutkati dvojicu zastupnika SDA – Amira Zukića i Ramiza Mešu, koji su u Parlament uputili izmjene Zakona o igrama na sreću i njihovom oporezivanju.

Zahtjevi SDA

Suština izmjena u prvom tekstu bilo bi oporezivanje svih dobitaka od igara na sreću po stopi od deset posto bez obzira na njihovu visinu, piše Fena.

Novac od oporezivanja dobitaka do 100 KM usmjeravao bi se Fondu PIO, a većih od tog iznosa, općinama i kantonima u omjeru pola – pola. Pritom SDA predlaže da porez na dobitke veće od 100 KM “obračunava, obustavlja i uplaćuje priređivač igara prilikom svake isplate igraču prema kantonu i općini gdje dobitnik ima mjesto prebivališta (CIPS prijava)“.

SDA, izmjenama Zakona o porezu na dohodak, predlaže i da se porez na dobitke od SMS-a te internet igara na sreću i klađenja uplaćuje prema sjedištu priređivača a usmjerava Fondu PIO.

U drugom, Zakonu o igrama na sreću, SDA je izmjene predložio na način da priređivač ovih igara odvaja deset posto od uplaćenog iznosa svakog igrača, što bi se usmjeravalo kao prihod općinama i kantonima u omjeru pola – pola. Taj novac (naknadu) trebalo bi i da obračunava priređivač prema sjedištu uplatnog mjesta.

Od SMS-a i internet igara na sreću te klađenja, naknada ove vrste uplaćivala bi se prema mjestu sjedišta priređivača i usmjeravala Fondu PIO.

SDA predlaže i uklanjanje objekata igara na sreću iz centralnih gradskih zona, njihovo veće udaljavanje od škola, kulturnih, vjerskih, sportskih i sličnih objekata, obrazlažući da je to posebno važno radi mogućih posljedica klađenja po maloljetnike.

Izvor: Al Jazeera i agencije