Prijeti li kraj akciji ‘Štit Eufrata’

Treća faza operacije "Štit Eufrata" traje sporo, ali za očekivati je da snage ISIL-a budu potučene (AP)

Piše: Mohammed Knas

Treća faza bitke „Štit Eufrata“ čini se dosta sporijom od prethodne dvije. Još od najave njenog početka, ranije ove sedmice, nije ostvaren značajan pomak na terenu u korist slobodne Sirijske vojske koju podržava Turska. Štaviše, frakcije ove vojske uzdrmalo je nešto nalik na potres, kada su Ahrar Al Sharqiya, Peti korpus i Planinski jastrebovi saopćili da obustavljaju borbu u znak protesta zbog učešća američkih specijalnih snaga u vojnim operacijama.

Pukovnik Ahmad Othman, komandant proturske pobunjeničke grupe Sultan Murad, jedne od frakcija koje učestvuju u akciji “Štit Eufrata”, za Al Jazeeru kaže da je Slobodna sirijska vojska uspjela vratiti kontrolu nad četiri sela u okolini Al-Rai'ija, na periferiji sjevernog Halepa, nakon što je ISIL napredovao do tog područja.

Pukovnik Othman dodaje da je oslobođeno i novo selo iz kojeg su protjerane snage ISIL-a. Riječ je o selu Bahwartah i strateški važnom uzvišenju u njegovoj blizini, s tim da još traju vojne operacije Slobodne sirijske vojske u pravcu sela Jakkah.

Kaže da treća faza operacije “Štit Eufrata” i dalje traje na frontovima Manbij, Al-Bab i istoku Mare, ističući da se u narednom periodu može očekivati ubrzano povlačenje ISIL-a, kako bi izbjegao da padne pod opsadu.

Pukovnik Othman smatra da ISIL u akcijama preuzimanja kontrole nad selima koja je oslobodila Slobodna sirijska vojska pribjegava taktici infiltriranja na ove teritorije, koristeći civile, gdje zatim instalira uspavane ćelije i vrši pritisak na Slobodnu sirijsku vojsku iznutra i izvana. Ovakav način djelovanja otežava borbu protiv njih zbog uvlačenja civila u sukob. 

Vojna operacija se nastavlja

Turski politički analitičar Bekir Atacan kaže da je Turska odlučna u tome da nastavi vojnu operaciju “Štit Eufrata” sve dok se ne uspostavi sigurna zona u sjevernoj Siriji sa dužinom od 89 kilometara i širinom od 45 kilometara.

Prema Atacanu, ova teritorija relevantna je za nacionalnu sigurnost Turske, stoga turski lideri, u svakom obraćanju medijima, ponavljaju da idu u pravcu njene realizacije. 

Atacan za Al Jazeeru kaže da će Turska nastaviti ići dalje sve dok se takozvane Sirijske demokratske snage, čiju okosnicu čine kurdske Jedinice narodne zaštite, ne udalje na istočnu obalu Eufrata, te da će ih natjerati da napuste grad Manbij, bilo to oružanom silom ili pritiskom na Ameriku da se drži datih obećanja u kojima se garantira da će kurdske snage napustiti to područje i preći istočno od Eufrata.

Prema Atacanu, moguće je održati sastanke kako bi se nagnale sve frakcije Slobodne sirijske vojske na povratak u vojnu operaciju, nakon što su obustavili svoje aktivnosti, ukazujući na to da postoje brojni nagovještaji njihovog povratka u borbu i nastavka djelovanja. 

Priče o tome da postoji mogućnost da će gubici na turskoj strani u ovoj vojnoj operaciji navesti Tursku da zaustavi dalje uvlačenje u sirijsku močvaru, Atacan opisuje kao netačne, jer „turska unutrašnja scena više nego ikada ranije treba rat koji će ujediniti unutrašnji front na način da će se pažnja turskog javnog mnijenja usmjeriti ka vanjskom cilju što će dovesti do njihovog jedinstva.“ 

Izvor: Al Jazeera