Prijetnje Vojvođanima zbog podrške Kataloniji

Malo ko vjeruje da će se u Vojvodini dogoditi scenario sličan katalonskom i scene koje bi se iz Barcelone mogle preslikati na ulice Novog Sada (Tanjug)

Nedjeljni referendum o neovisnosti Katalonije pokrenuo je na akciju više vojvođanskih organizacija i njihove aktiviste te ponovno otvorio pitanje autonomije Vojvodine izazvavši bijes i prijetnje srbijanskih nacionalista.

U više gradova Vojvodine, na uredima Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), na dan održavanja referenduma u nedjelju, izvješene su zastave Katalonije, a pojavili su se i grafiti potpore građanima te španjolske regije koji traže neovisnost.

Predsjednik te stranke Nenad Čanak boravio je na dan referenduma u Kataloniji, gdje se sastao s predsjednicom njihova parlamenta.

Kako su prenijeli pojedini vojvođanski mediji, obje strane su izrazile uvjerenost da je referendum jedan od osnovnih temelja demokracije na kojem građani izražavaju svoju volju.

Zbog potpore građanima Katalonije, LSV i njen predsjednik su bili izloženi prijetnjama, najizravnije od bivšeg haškog optuženika i čelnika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

“U Kataloniji se ‘zagužvalo’ i španska policija tuče sve redom. Trebali bismo mi Nenada Čanka odmah pretući, pre nego se ‘zagužva’ u Vojvodini”, napisao je Šešelj na Twitteru.

Po njemu, “vešajući uporedo katalonske i vojvođanske zastave, Čanak otvoreno pokazuje svoje namere”.

“Trebamo i mi njemu pokazati što smeramo, da se opameti”, poručio je, među ostalim, Vojislav Šešelj.

Liga Šešelju: Bolje se vrati u Haag

Liga je Šešelju odgovorila da se, “umesto što se junači, spakuje i vrati u Haški tribunal” da ne bi Srbiju opet izlagao novim problemima i napetostima.

“Šešelja, njegovih pomagača i paravojski, ligašice i ligaši nisu se bojali ni mračnih devedesetih, kada smo od njih čuvali svoje komšije u Hrtkovcima i još dvadesetak mesta u Sremu ili kada su nam pokušavali prekidati tribine. Da je bilo lustracije, kao što je LSV zahtevala, on i slični njemu bi bili samo dio sramne prošlosti, a ne i sadašnjosti”, naveo je među ostalim LSV u priopćenju za javnost.

Zbog napetosti izazvane događajima u Kataloniji, Vojvođanska partija je odgodila “Marš 300 vojvođanskih zastava” koji je bio zakazan za četvrtak, 5. listopada, a u priopćenju su naveli da je, na temelju razmjene informacija s Policijskom upravom Novi Sad, zajednički procijenjeno da bi sigurnost građana mogla biti ugrožena.

Vojvođanska partija i Vojvođanski klub su u prethodne tri godine organizirali “Šetnje za Vojvodinu” u povodu događaja od 5. i 6. listopada 1988. godine, u znak sjećanja na tzv. jogurt revoluciju, kada je Miloševićev režim na ulici srušio autonomiju Vojvodine.

Vojvođanska partija se zalaže da Vojvodina dobije status republike u federaliziranoj Srbiji.

Apsolutna podrška Kataloniji

Oglasila se i nevladina organizacija Vojvođanski klub koja je dala “apsolutnu podršku” građanima Katalonije, osudila španjolske vlasti zbog uporabe nasilja i oštro kritizirala vlasti u Srbiji zbog povlačenja usporedbi između Katalonije i Vojvodine i optužbi za vojvođanski separatizam.

“Nedopustivo je da legitimnu, odmerenu i ozbiljnu podršku, koju je većina vojvođanskih nevladinih organizacija i stranaka iskazala prema pravu građana Katalonije na održavanje referenduma, i vlast i mediji tumače kao ‘podršku separatizmu’, uz optužbe za ‘vojvođanski separatizam'”, navodi se u njihovu priopćenju.

Još navode da je “dosta bilo politike u kojoj se svako spominjanje autonomije Vojvodine unapred označava kao separatizam”.

“Vojvođanski klub nije separatistička organizacija, ali jeste za to da Vojvodina ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, u okvirima svojih Ustavom definisanih prava, kao i za to da tela Vojvodine sama prikupljaju porez na teritoriji te pokrajine”, zaključuje se u njihovu obraćanju javnosti.

Predsjednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić je navela i da su se u Vojvodini pojavile “separatističke grupe i pokreti”, zahvaljujući aktualnim vlastima i njihovom “zatiranju Vojvodine”.

Izvor: Agencije