Prijevoznici okončali blokadu granica BiH

Protesti prijevoznika iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska obustavljeni su do 15. aprila kada će, ukoliko ne budu uvaženi njihovi zahtjevi, ponovo biti blokiran međunarodni saobraćaj za teretna vozila na graničnim prelazima, rekao je Srni predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić, javlja agencija Srna.

„Nadam se da će prevladati razum i da nećemo ponovo biti primorani na blokadu“, rekao je on. 

Na svim graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini večeras je normaliziran saobraćaj za teretna vozila, čime je prekinuta blokada koju su danas organizirali članovi Udruženja.

Iako su tvrdili da ostaju na graničnim prijelazima i carinskim terminalima do ispunjenja njihovih zahtjeva, ispostavilo se da je blokada trajala svega nekoliko sati, navodi agencija Fena.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH najavilo je danas da će formirati radnu grupu sastavljenu od predstavnika ovog ministarstva, entitetskih ministarstava i privrednih komora te Brčko Distrikta sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport iz RS-a Grbić tvrdi da će i članovi ovog udruženja, zajedno s predstavnicima Privredne komore i resornog entitetskog ministarstva, raditi na izmjeni tog pravnika koji je i bio razlog da danas pokrenu blokade na graničnim prijelazima.

Nastavak protesta

Ranije je Grbić najavio kako će prijevoznici iz RS nastaviti sa protestima.

On je kazao da Udruženje prihvata to što će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH formirati radnu grupu sa zadatkom analiziranja i eventualne potrebe izmjena i dopuna tog pravilnika.

Grbić je istakao da prijevoznici kategorično traže ukidanje škole za edukaciju u Širokom Brijegu, ukidanje polaganje depozita, kao i da se zahtjevi za licence predaju u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

On je naglasio da članovi ovog udruženja nastavljaju sa blokadom graničnih prelaza i terminala i da je već sutra moguće i postavljanje i novih zahtjeva i mjera.

Blokada od podneva

Članovi Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS danas su u 12:00 sati blokirali carinski terminal i granični prijelaz u Gradišci za teretni saobraćaj kako bi izrazili izraziti nezadovoljstvo Pravilnikom o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacione kartice vozača, koji je stupio na snagu početkom ove godine.

Blokiran je teretni saobraćaj u Gradišci, Brodu, Šamcu, Rači i Karakaju, saznaje Al Jazeerina reporterka Ljiljana Smiljanić iz policijskih izvora, a agencije dodaju da je blokiran teretni saobraćaj i na prijelazima Vardište i Deleuša.

Iz ovog udruženja kažu kako ne prihvataju zaključke Vijeće ministara BiH koje je danas razmatralo njihove zahtjeve, te da će do daljnjeg držati pod blokadom carinske terminale i granične prijelaze koji se nalaze na teritoriji RS-a jer ne prihvataju nikakvo prolongiranje.

Sa sastanka ministra komunikacija i prometa BiH, ministra saobraćaja i veza RS i predstanika Federacije BiH, predloženo je Vijeću ministra da se ostavi rok od 90 dana, dakle do 15. aprila, kao konačan rok za okončanje postupka izdavanja licenci.

Entitetske dozvole važe do 15.04.2015. i obavezno moraju biti zamijenjene licencama koje izdaje Ministarstvo saobraćaja i komunikacija BiH, rečeno je Al Jazeeri iz resornog ministarstva. 

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH trebalo bi biti zaduženo da analizira i eventualnu potrebu izrade izmjene i dopuna Pravilnika o uslovima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača.

Putnički saobraćaj nije blokiran

Predsjednik Udruženja prijevoznika regije Gradiška Gligo Čikić potvrdio je u izjavi novinarima da se blokira samo teretni saobraćaj, ali ne autobusa i putničkih automobila.

Prijevoznici traže stavljanje van snage za njih spornog pravilnika.

Optužuju Ministarstvo komunikacija i transporta BiH da je odgovorno za situaciju u kojoj se nalaze autoprijevoznici i da, kako tvrde, ugrožavaju njihova osnovna prava na rad i život od tog rada.

U BiH je od 1. januara na snazi Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta.

Sjednica Vijeća ministara

Granični prijelaz Skelani  kod Srebrenice neće biti blokiran, kazao je Dragić Glišić, odbornik u Skupštini opštine Srebrenica i stanovnik Skelana.

“Prema onome što ja znam danas, iako je najavljena blokada graničnih prelaza, to se neće desiti i u Skelanima i Bratuncu, iz razloga što se na ovim prijelazima ne odvija robni prijevoz. Tek odnedavno kroz granični prelaz u Skelanima mogu prolaziti teretna vozila, ali bez robe”, kazao je on.

Glišić je dodao da neće biti blokade “jer zapravo nema ko ni blokirati granične prelaze”.

Na zahtjev Vlade RS-a za rješavanje spornih pitanja o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacionih kartica vozača danas bi trebala biti održana sjednica Vijeća ministra BiH, potvrđeno je iz ove institucije, javlja agencija Anadolija.

Ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić reagirajući na najavljene proteste ranije je izjavio da “kako je to propisano državnim i entitetskim zakonima, međunarodni cestovni prevoz može se obavljati isključivo uz posjedovanje licence koju izdaje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

“Usklađivanjem zajedničkih pravila sa evropskim uredbama MKP BiH je napravilo iskorak u borbi protiv nelojalne konkurencije u ovoj oblasti. Obaveza posjedovanja licenci za međunarodni prevoz propisana je Zakonom o međunarodnom i međuentitetskom prevozu BiH, ali i Zakonom o prevozu RS, tako da ne vidim mogućnost postojanja dilema po navedenom pitanju. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je učinilo  sve kako bi se tržište prevoznih usluga zaštitilo od nelojalne konkurencije, prvenstveno kroz sistem licenciranja”, naveo je Hadžić.

Izvor: Al Jazeera i agencije