Prijevremeni izbori 1. decembra u Kuvajtu

Emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah je u petak naredio vladi da dopuni izborni zakon, što je opozicija nazvala „objavom rata“ (AFP)

Vlada Kuvajta je potvrdila amandman na izborni zakon, koji odbacuje oporzicija, i za 1. decembar odredila prijevremene parlamentarne izbore, prema službenom saopćenju.

Suzavac i šok bombe

Kuvajtska policija bacila jeu nedjelju danas suzavac i šok bombe kako bi rastjerala demonstrante koji su namjeravali održati ulični protest zbog izmjena u izbornom zakonu.

Ove izmjene opozicija vidi kao favoriziranje provladinih kandidata.

Svjedoci događaja rekli su Reutersu da su se demonstranti okupili u različitim dijelovima glavnog grada u namjeri da se upute prema sjedištima Vlade.

Policija je opkolila neke grupe demonstranata, dajući im par minuta da se raziđu, a zatim ih zasula suzavcem i šok bombama.

Prema riječima svjedoka, nekoliko ljudi je povrijeđeno tokom protesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je upozorilo da neće tolerirati nikakve proteste u blizini trga kod parlamenta, gdje su posljednjih mjeseci bile održavane demonstracije.

“Vlada je potvrdila dekret o amandmanu člana 2 izbornog zakona o sistemu glasanja i jedan drugi dekret kojim se Kuvajćani pozivaju da izaberu novu narodnu skupštinu 1. decembra”, piše u saopćenju objavljenom nakon vanrednog sastanka Vlade.

Emir Sheikh Sabah al-Ahmad al-Sabah je u petak naredio Vladi da dopuni izborni zakon, što je opozicija nazvala “objavom rata”.

Emir je rekao da je to odlučio kako bi zaštitio nacionalno jedinstvo, pošto izborni zakon potiče podjelu Kuvajta prema vjeroispovijestima i plemenima.

Opozicija je pozvala na demonstracije u nedjelju, nakon objave emirove odluke, uprkos oštrom upozorenju Ministarstva unutrašnjih poslova protiv svakog ilegalnog protesta.

Protesti pod sloganom “Dostojanstvo nacije” predviđeni su kasno u nedjelju pred palačom Eis, u kojoj se nalaze uredi emira, princa nasljednika i vlade, naveli su organizatori.

Peti izbori

Izborni zakon usvojen 2006. godine, nakon demonstracija opozicije, dijeli državu u pet okruga, od kojih svaki treba izabrati 10 zastupnika. Prema tom zakonu, svaki birač može birati najmanje četiri kandidata.

Amandman koji je predložila Vlada planira smanjiti na jednog i dvojicu broj kandidata koje može birati svaki birač.

Sljedeći parlamentarni izbori su drugi ove godine i peti od 2006. godine, a emir je raspustio parlament 7. oktobra.

Kuvajt, član Organizacije država proizvođača nafte (OPEC), prva je monarhija Zaljeva koja je dobila parlament izabran 1962. i proživljava političke krize od 2006. godine, pripisane borbama u okrilju dinastije Al-Sabah, koja vlada duže od 250 godina.

Izvor: Agencije