Prijevremeni izbori na Kosovu 11. juna

Centralna izborna komisija Kosova izrazila je spremnost da odmah krene s radom (Anadolija)

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu bit će održani 11. juna, odlučio je predsjednik Kosova Hashim Thaci nakon konsultacija s predstavnicima političkih stranaka. 

Thaci je sastanak sazvao nakon što je u srijedu dekretom raspustio Skupštinu Kosova.

Na sastanak kod predsjednika Kosova nisu došli jedino predstavnici Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, premijera u ostavci.

Otvarajući sastanak, kojem je prisustvovala i predsjednica Centralne izborne komisije Kosova Valdete Daka, predsjednik Kosova naglasio je da, prema Zakonu o općim izborima, prijevremeni izbori moraju biti održani ne ranije od 30 i ne kasnije od 45 dana od dana rasformiranja Skupštine.

Za pad Vlade i koalicijski partner

Dodao je da je Centralna izborna komisija izrazila spremnost da odmah krene s radom kako bi izbori bili slobodni, fer, demokratski i prihvatljivi za sve.

Nedolazak predstavnika Demokratskog saveza Kosova na sastanak kod Thacija bio je očekivan imajući u vidu da su za pad Vlade na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova u srijedu, osim opozicije, glasali i zastupnici Demokratske partije Kosova, njihovog koalicijskog partnera.

“Kosovo je uspostavilo tradiciju organizovanja slobodnih i demokratskih izbora koji su prihvatljivi za sve. I naredni izbori trebaju da potvrde tu političku kulturu da izborni proces treba biti pouzdan i prihvatljiv za sve. Ja ću se već danas obratiti Evropskoj uniji kako bi tokom izbora poslali što više posmatrača na Kosovo. Izbore će posmatrati nevladine organizacije, mediji i međunarodni posmatrači kako bi se osigurao jedan respektabilan izborni proces, koji će biti prihvatljiv za cijeli kosovski politički spektar, ali i za međunarodnu zajednicu. Kosovo, prije svega, treba položiti još jedan ispit demokratije”, rekao je Thaci.

Zahvaljujući koalicijskom sporazumu Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova iz 2014. godine, Thaci je 2016. godine izabran za predsjednika Kosova.

Izvor: Agencije