Primakov: Libijski scenarij moguć na Balkanu

Jevgenij Primakov za jačanje veza s balkanskim zemljama (EPA)

Na Balkanu bi se mogao ponoviti krvavi libijski scenarij, jer je tamo prijetnja od etničkog i vjerskog sukoba stalno prisutna. To nije nerealan scenarij i moramo učiniti sve kako bismo to izbjegli, ocijenio je bivši ruski premijer Jevgenij Primakov.

Ta je prijetnja, prema njegovom mišljenju, najizraženija na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, piše Global Research.

“Ovo što je NATO dopustio u Libiji izuzetno je opasno za turbulentne regije i zemlje čija politika ne ispunjava želje NATO-a, poput Srbije”, dodao je Primakov, koji je neko vrijeme bio i šef obavještajne službe i ministar vanjskih poslova Rusije.

Rusija se protivi transformaciji Bosne i Hercegovine u unitarnu državu, tvrdeći da ovakva transformacija ne bi bila u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Ukoliko govorimo o razvoju Dejtonskog sporazuma, očito je neophodno da ojačamo suverena prava bosanskih Srba, Hrvata i muslimana unutar okvira Bosne i Hercegovine. Svaki drugi način bi doveo do krvoprolića”, smatra Primakov.

Rizik na Kosovu i u BiH

Bivši ruski premijer je poručio da oni koji misle da se Rusija protivi prijemu balkanskih zemalja u Evropsku uniju (EU), namjerno ili nenamjerno, izvrću njene stavove.

“Moskva je savršeno svjesna razloga zbog kojih se balkanske zemlje žele pridružiti EU”, kaže on.

“Istovremeno, Rusija nastoji spriječiti slabljenje njenih ekonomskih, kulturnih i političkih veza s balkanskim zemljama time što će se one pridružiti EU”, objasnio je Primakov.

“Presedan koji je NATO napravio operacijom u Libiji je izuzetno opasan, naročito za turbulentne regione i zemlje čija politika ne ispunjava želje NATO-a”, ocijenio je i dodao da “prijetnja od međuetničkih i međuvjerskih sukoba na Balkanu uglavnom postoji na Kosovu i u Bosni i Hercegovini”.

Primakov je podsjetio na stav koji je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov iznio na sastanku s generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogh Rasmussenom u septembru.

Lavrov je tom prilikom snažno odbacio mišljenje da bi Libija mogla postati “model za budućnost”, naveo je Interfaks.

Rusija “ne priznaje nezavisnost Kosova” i tu teritoriju smatra “organskim dijelom Srbije”.

“Ako Zapad podržava otcjepljenje Kosova od Srbije zbog zahtjeva za nezavisnost lokalnih Albanaca, zašto se takav princip ne primijeni i na kompaktne srpske oblasti na sjeveru Kosova?”, zapitao se Primakov.

On je kazao da postoje realne šanse da se podjelom Kosova izbjegnu tenzije.

Izvor: Agencije