Primirje Izraela i Hamasa

Izrael je izveo seriju zračnih udara na Gazu od četvrtaka (EPA)

Izrael i Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, pristali su na primirje poslije tri dana prekograničnog nasilja, prenijeli su izraelski mediji.

Jedan zvaničnik je rekao da je “postignuto razumijevanje o primirju i da je primirje počelo”.

Palestinski zvaničnik je kazao da je Hamas pristao osigurati da manje palestinske organizacije koje su odgovorne za ispaljivanje većine raketa na Izrael u najnovijem valu nasilja priznaju prekid vatre.

Izraelski sigurnosni kabinet sastao se rano jutros i odlučio da će vojska zaustaviti udare na Pojas Gaze ako ekstremisti zaustave napade na Izrael, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

Kao i slični raniji dogovori, primirje nije formalan dogovor, već se sastoji u tome da svaka strana kaže da će obustaviti neprijateljstva ako to učini i ona druga.

Prekid vatre

Hamas je još u nedjelju objavio da će prekid vatre početi tog dana u 21 sat po lokalnom vremenu, ali je od tada ispaljeno između pet i 15 raketa na Izrael, javile su agencije, tvrdeći da su rakete pale na otvoren prostor te da nisu izazvale štetu.

Izrael je izveo seriju zračnih udara na Gazu od četvrtaka, od kako je naoružani napadač u južnom Izraelu ubio osmero Izraelaca.

Najmanje devet Palestinaca, uključujući i 13 godišnjeg dječaka, ranjeno je u nedjelju nakon izraelskih zračnih udara, javio je reporter Al Jazeere iz Gaze.

U zračnim napadima od četvrtka je ubijeno najmanje 15 Palestinaca.

Ghazi Hamad, Hamasov zamjenik ministra vanjskih poslova, kazao je Al Jazeeri u ponedjeljak da su obje strane dogovorile neformalan dogovor o primirju posredstvom Egipta i Ujedinjenih naroda (UN).

Narodni pokret otpora Gaze, koji je preuzeo odgovornost za mnoge napade, saopćio je da će se povinovati privremenom sporazumu.

“Privremeno smo zaustavili ispaljivanje raketa na Izrael prema nacionalnom konsenzusu”, saopćila je grupa na konferenciji za novinare u Gazi, prenosi AFP.

Bez komentara

Mark Regev, glasnogovornik izraelskog premijera, kazao je Al Jazeeri da izraelska vlada neće komentirati izvještaje o primirju.

Primirje dolazi nakon što je Arapska liga (AL) u nedjelju osudila izraelske napade na Palestince u Gazi tokom “hitnog sastanka” u Kairu.

AL je pozvala međunarodnu zajednicu da “izvrši pritisak na izraelsku okupatorsku vlast… da zaustave ove brutalne napade”.

“Narod u Gazi očekuje žešći odgovor”, rekao je reporter Al Jazeere iz Gaze Elif Ural.

Izvor: Al Jazeera i agencije