Princ Charles se sastao s liderom Sinn Feina

Posjeta princa Charlesa Irskoj nije naišla na dobrodošlicu porodica stradalih vojnika (Reuters)

Britanski prijestolonasljednik i princ od Velsa Charles, sastao se sa liderom političkog ogranka Irske republikanske vojske (IRA) Sinn Feina Gerryjem Adamsom, što je prvi susret jednog člana kraljevske porodice sa predsjednikom pomenute organizacije u Irskoj.

Princ Charles boravi u četverodnevnoj posjeti Irskoj, tokom koje se na svečanom prijemu na Univerzitetu u Galwayu sastao sa Adamsom, prenosi Anadolija.

Adams je prije susreta sa princom Charlesom izrazio nadu da će ovaj historijski susret imati pozitivan utjecaj na mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

“Ovaj susret je simboličan i očekujem samo pozitivne posljedice po mirovni proces. Preživjeli smo mnogo patnji, ali moramo biti uvjereni da su svi naši potezi u pravcu poboljšanja situacije”, kazao je Adams.

Negodovanje porodica

Posjeta princa Charlesa Irskoj nije naišla na dobrodošlicu porodica stradalih vojnika tokom krize u Belfastu 1971. godine.

Zamjenik predsjednika Sinn Feina i bivši komandant IRA-e Martin McGuinness, 2012. godine se u Sjevernoj Irskoj sastao sa britanskom kraljicom Elizabethom II i to je bilo prvo rukovanje jednog zvaničnika Sinn Feina sa članovima kraljevske porodice.

Prije te posjete, britanski kralj George V je bio posljednji koji je posjetio Irsku daleke 1911. godine.

Mirovni proces između Britanije i Irske započeo je potpisivanjem sporazuma “Good Friday” 1998. godine.

Sjeverna Irska je ovim sporazumom dobila niz povlastica i ovlasti, a postignut je dogovor o podjeli vlasti između protestanata lojalnih britanskoj kruni i katolika koji žele irsko ujedinjenje.

Izvor: Agencije