Princ Harry: Ubijao sam pobunjenike

Talibani su prijetili da će oteti ili ubiti princa Harryja u Afganistanu (Reuters)

Britanski princ Harry je izjavio da je u misijama protiv talibana tokom njegovog drugog boravka u Afganistanu ubijao pobunjenike kao topnik u borbenim helikopterima Apache.

Harry, 28-godišnji unuk britanske kraljice Elizabeth i treći u redu za prijestolje, ove sedmice će se vratiti u Veliku Britaniju nakon 20 sedmica sudjelovanja u misiji snaga NATO-a u južnoj afganistanskoj pokrajini Helmand.

Na pitanje prije povratka iz Afganistana je li ubijao pobunjenike tokom tog perioda, on je odgovorio:

“Da, mnogi su… Da, pucamo kada moramo, uzimamo život kako bismo spasili život, no u osnovi smo više sredstvo odvraćanja no bilo šta drugo.”

Poruka talibana

“Ako ima ljudi koji žele nauditi našim momcima, onda ćemo ih izbaciti iz igre, smatram”, rekao je drugi sin princa Charlesa i pokojne princeze Diane u jednom od nekoliko razgovora za medije, prenosi Hina,

Talibani su rekli da će učiniti sve kako bi oteli ili ubili Harryja tokom njegovog boravka u Afganistanu, a jedan od vođa afganistanskih pobunjenika ga je nazvao “pijanim šakalom” koji ubija nevine Afganistance.

U septembru prošle godine dva američka marinca ubijena su u napadu na vojni punkt u južnom Afganistanu, gdje je bio i princ Harry.

Afganistanski talibani preuzeli su odgovornost za taj napad, ističući da je akcija izvedena zbog antiislamskog filma ranije objavljenog na internetu.

Izvori: Agencije