Princ Zeid novi komesar UN za ljudska prava

Princ Zeid je služio u UNPROFOR-u ranih devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji (AP)

Nakon mjesec dana neizvjesnosti i razmatranja nekoliko kvalificiranih kandidata zainteresiranih za poziciju, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon odlučio je povjeriti mjesto visokog komesara UN-a za ljudska prava jordanskom princu Zeidu Ra'adu Zeidu al-Husseinu.

Princ Zeid naslijedit će visokoprofiliranu sutkinju iz Južne Afrike, porijeklom Indijku, Navi Pillay, javlja Agencija Anadolija.

Iz UN-a ističu da je generalni sekretar odlučio poziciju komesara za ljudska prava dodijeliti trenutnom jordanskom ambasadoru pri UN-u, nakon obavljenih konsultacija s predsjedavajućima regionalnih grupa zemalja članica UN-a.

Ban je već informirao Generalnu skupštinu UN-a o svojoj odluci da princa Zeida imenuje za novog šefa najvišeg tijela UN-a za ljudska prava.

Cijenjen među diplomatima

Ukoliko odluka bude potvrđena, princ Zaid zamijenit će Navi Pillay u septembru.

Navi Pillay je funkciju visoke komesarke za ljudska prava obnašala od jula 2008. godine, a njen mandat obnovljen je 2012. na dvije godine.

Jordanski princ Zeid al-Hussein veoma je cijenjen među diplomatima UN-a i priznat po svom iskustvu u očuvanju mira, jer je služio u UNPROFOR-u ranih devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Princ Zeid bio je razmatran i za kandidata za generalnog sekretara UN-a.

Izvor: Agencije